onsdag 9 januari 2013

Vem ska älska Antonio?


Min lilla bebis ska börja på dagis. Det är så fullt på alla förskolor så vi måste ta denna plats och den börjar nästa månad.  Jag ville verkligen inte att han skulle börja så tidigt på dagis så i början kommer det inte vara lika mycket som de andra barnen om jag fattade det rätt.




Platsen vi fick var inte mitt förstahandsval så jag har ringt till förskolan jag vill att han skall gå på och frågat om han kan fortsätta stå i kön, medans han börjar på den andra förskolan. Det kallas för överflyttningskö. Jag skall besöka förskolan han har fått plats på och den jag hade sökt som förstahandsval. Har ju massa saker jag vill fråga om och kika på.

Så nu ska jag söka ett jobb. Känns riktigt bra att ha ett körkort. Slipper man tänka på förbindelser. Ja, när jag har bilen så vill säga. Sökte ett jobb igår och ska på intervju på fredag. Får skynda mig hem efteråt för direkt efter intervjun ska Antonio och jag besöka en förskola.


Känns inte bra att han ska börja på förskola. Han är fortfarande en bebis. Vem ska krama honom och prata med honom när jag inte är där? Vem ska älska honom?!!! Han kanske blir bortglömd för att han är så snäll, lugn och rar.




30 kommentarer:

  1. Det kommer gå bra ska du se :) Alla fröknar och barn kommer ju älska han såklart ;) Han lär ju fånga dom med storm, var inte orolig du :)

    SvaraRadera
  2. Det är hopplöst långa köer till förskolorna, i alla fall till de som ligger i närheten av centrum!Får man fråga vilken förskola som Antonio kommer att gå på och vilken det var du hade som förstaval?

    SvaraRadera
  3. Gud va söta ni e :)

    Kolla gärna in min blogg!
    Har vart överviktig i flera år men inte gjort något åt det.. men nu har jag äntligen. Tagit mig i kragen och ska börja min viktkamp!!
    Jag godtar gärna peppningar och självklart tips om ni känner för at dela med er! :) puss

    Liwanjohansson.blogg.se

    SvaraRadera
  4. Gud va söta ni e :)

    Kolla gärna in min blogg!
    Har vart överviktig i flera år men inte gjort något åt det.. men nu har jag äntligen. Tagit mig i kragen och ska börja min viktkamp!!
    Jag godtar gärna peppningar och självklart tips om ni känner för at dela med er! :) puss

    Liwanjohansson.blogg.se

    SvaraRadera
  5. Kan säga att det var ångest att lämna första gången. Jag grät en skvätt på vägen hem och tyckte världen var hemsk som "tvingade" mig att lämna mina barn på förskolan. Hehe idag gråter dom när dom är sjuka och inte kan gå. Antonio är ju världens gosigaste så dem kommer älska honom direkt. Barnen etablerar en relation med pedagogerna ganska snabbt. Det kommer säkert gå bra och gör det inte det så märker du det ganska snabbt och kan agera därefter. Lycka till med förskola och den nya symaskinen!!! :-) Kram

    SvaraRadera
  6. Jag förstår dig! Vi ville skola in vår dotter senare i vår (hon är i Antonios ålder). Dock ringde de från vårt förstahandsval i höstas och erbjöd plats men med ett MEN... Tackar ni ja vill vi att ni skolar in i mitten av januari. Då det är en privat förskola vill de ej ha en "vakant" plats (vilket jag kan förstå).

    Så just nu brottas jag med exakt samma tankar som dig men skillnaden är att vi har vårt förstahandsval och är otroliga nöjda och trygga.

    Hoppas det går bra för Antonio och dig som söker jobb :-)

    SvaraRadera
  7. Anonym, anonym och anonym. Har ni inga namn? Hur ska jag svara er? Haha
    Börjar med Anonym ang. köerna i Västerås centrum. Jag vet, och det är därför vi inte kan tacka nej. Tackar vi nej kan det dröja hur länge som helst innan vi får dagisplats. Dagiset heter Kolibri och är ett privat dagis. Ska dit på måndag och får rundvandring. Förstahandsvalet var Utanby som även det ligger när oss. Ska dit på fredag med Antonio och titta. Tänka förbereda mig genom att skriva en lista på saker jag ska fråga om.

    Anonym 2 ang, att känna sig tvingad att lämna bort sitt barn: Du skrev så bra: ”” Det kommer säkert gå bra, och gör det inte det, så märker du det ganska snabbt och kan agera därefter.”” Jag kommer absolut agera. Mitt barn ska inte få ha hemska dagisminnen!!!

    Anonym3: Då sitter vi i samma sits. Skillnaden är att jag inte vet något om dagiset han ska börja på. Men ska ju dit på måndag så får se vad min mage säger. Lycka till själva med förskolan.

    SvaraRadera
  8. De kommer gå super bra! Vi skolade in Liam i november och då va han bara 14 månader, såklart då grät han super mycket när vi lämnade honom men så fort han inte såg oss så va allt bra igen.
    Dom små anpassar sej bättre än man tror och för mej personligen så va de dax för mej ich Liam att va lite "ifrån" varandra då han va riktigt mammig!
    Han hängd mest på mej hela tiden! Även fast de e mysigt så kan de ju va lite skönt att få en liten stund gör sej själv och bara va lina istället för mamma lina:)

    Lycka till!

    SvaraRadera
  9. Hej!

    Hittade hit via Elin (doyathang) för rätt längesen men är ju usel på att kommentera. Reagerade extra på detta inlägg eftersom vi väntar på besked om förskola för vår lille grabb (som är exakt en månad äldre än Antonio). Bor också i V-ås och har sökt fr.o.m. 1:a februari och vi vet inte om vi får plats i närheten än! Knökfullt! Mamma- och pappahjärtanen behöver ju lite tid att smälta beskedet och man vill ju gärna hinna få en uppfattning om vad det är för ställe vår son kommer hamna på. Huvva!

    Ja, nu blev det mycket svammel. Ville egentligen bara önska er lycka till! Och tacka för att du delar med dig av din vardag :)

    SvaraRadera
  10. Hej, jag undrar om du har fixat brösten? Kram och tack för en fin blogg

    SvaraRadera
  11. Hej! Jag förstår att du inte vill lämna din bebis ifrån dig hade Samma känsla då min tjej skolades in när hon var 16 månader! När jag fick lära känna personalen kände jag mig trygg och det blev lättare att "släppa"ifrån mig mon bebis! Jag jobbar själv i förskolan i centrum och platserna är fulla överallt! Kan tala om att jag har en bekant som jobbat på kolibri det är en mysig förskola många är från forna Jugoslavien kan vara tryggt dör Antonio om han talat ditt språk hemma! Utanby är också en bra förskola då jag känner dom flesta som jobbat där bi tillhör samma enhet! Lycka till

    SvaraRadera
  12. Du kan ju tacka nej till platsen om du inte ska ha han där eller vill ha honom där. Synd om honom om han ska behöva gå på en ny inskolning sen bara. Det är den värsta tiden i mitt liv att skola in min dotter på dagis! Jobbigt jobbigt. Man Gick gråtandes från förskolan! Men om du har möjlighet att vara hemma med honom så tycker jag du ska tacka nej och vänta på den förskolan du vill ha. Men måste
    Man ut och jobba så är det helt förståeligt att man sen flyttar över honom till den förskolan du egentligen vill ha. Lycka till med allting nu. Kommer gå bra :)

    SvaraRadera
  13. Eller hur! Men tackar jag nej kan det ta för lång tid att få en annan plats. Mammadagarna är slut nu

    SvaraRadera
  14. Vad för jobb har du sökt? Intervju på en gång!? Grattis:) hur gick du tillväga? :)

    SvaraRadera
  15. åh marlene det kommer att gå bra. jag var så ledsen när jag skulle lämna Lionel på dagis, ibland är jag fortfarande det haha, men dom små har det bra och knyter band med fröknarna :) var inte orolig, man kan inte göra annat än älska din lilla antonio han är ju bara för gosig! hoppas du får ditt förstahandsval. jag hamnade på mitt andrahandsval först men stog kvar i kön till mitt förstahandsval och hade tur och kom in tills han skulle börja :)
    lycka till,kram

    SvaraRadera
  16. kan du inte bara tacka ja till platsen men inte ha honom där? hans tiderna bestämmer du väl själv?

    men man kanske måste börja inskola honom direkt? då är det ju klart lite svårare att "inte ha honom där" och sen när han behöver vara där kommer han bli ledsen och nästan behöva en ny inskolning.. MEN jag tycker ändå att du inte behöver lämna honom långa tider så gör det ju inte så mkt att han börjar redan! det jobbiga för barnen är ju att gå heldagar när de är små...

    sen kan du be att få vara med på dagiset så ser du hur de har det osv. så att du kan kolla att han har det bra och då vet även pedagogerna att du bryr dig och är uppmärksam.

    det kommer gå jättebra! :)

    SvaraRadera
  17. Hej.
    Nej det ska inte ta lång tid alls.. Iallafall i den kommunen som jag bor i. Mans tår kvar på samma olats oavsett. Indäm 4 månader Maste du ha fått en ny plats! Eller på det dagiset du ville ha. Annars sök på privata dom brukar vara snabba. Hoppas du snart får till det. Jobbigt när mamma dagarna är slut då.. Min dotter går på dagis och jag har nästan alla dagar kvar:) tog ut några dagar då det behövdes annars så sparade jag! Lycka till nu:) Antonio kommer att älska dagis ska du se.. Massa barn att leka med !

    SvaraRadera
  18. Det tror jag säkert att du gör "agerar direkt" Du verkar ha koll på läget och verkar vara super engagerad i Antonio! :-)

    Kram

    Anonym 2 = Carolina

    SvaraRadera
  19. Nej lilla gumman , nu fick du mig gråta.. Tänk att jag är gravid, du kan inte skriva såna inlägg...
    Min son kommer också börja gå på dagis när han är 1 år och 2 månader så jag vet hur du känner, konstigt nog eftersom han är inte ens född... Haha.
    Antonio kommer klara sig utmärkt ska du se, alla kommer älskar honom där.
    Kramar

    SvaraRadera
  20. Törs nog säga att det kommer gå jätte bra! Jag älskar vart enda ett av plupparna där jag har varit långtidsvikarie på förskola.
    Känner så mycket för mammorna och papporna.
    En tanke är att föräldrarnas oro lämnas över på barnen, tycker du att det är jobbigt så tycker nog han det också.
    Hade en inskolning där mamman var postitiv och pratade om förskolan på ett jätte positivt sätt hemma, och hon lämnade sitt barn snabbt. Inga som helst problem. Visst är det olika. Men trygga föräldrar lämnar också trygga barn.
    Väntar jag själv barn och har dom tankarna inför dagisstarten som förvisso ligger långt fram! Något jag däremot kommer kolla noga är just förskolan. Kommer inte lämna in mitt barn på en äldre förskola med äldre personal. Låter elakt, men har ofta en känsla av att dom inte vill komma barnen lika nära som sproilans nya förskollärare.
    Vilket stökigt inlägg! Haha
    Kram

    SvaraRadera
  21. Det heter inte dagis, förskola är det rätta namnet och det har det hetat sedan 1998!! Förskollärarna ska inte älska Antonio, det sparar vi till föräldrarna och andra närstående, men det är såklart att vi tycker om barnen och finns där för dem allihopa i vårt pedagogiska arbete tillsammans. Jag förstår din oro men förskollärarna är vana, berätta om din oro för dem :)

    SvaraRadera
  22. Haha men jag säger också Dagis??? Låt henne säga dagis, FÖRSKOLA heter de bara för att lärarna ska få högre status, löjligt namn, dom är barn, dagis låter mycket bättre, HUR tror du att en liten ska lära sig säga förskola haha.. dagis är hur enkelt som helst att säga..

    från en som alltid kommer att säga DAGIS !!

    SvaraRadera
  23. Jag säger båda. Framgår i texten. Varvar. Läser man de två första meningarna så skriver jag både och. Eftersom jag inte har haft barn på FÖRSKOLA tidigare så är jag van vid dagis för så hette det när jag gick. Och lekis bytte namn till sexårsverksamhet? Men sen till förskola? Heter dagis och lekis samma?

    SvaraRadera
  24. Förskola är det korrekta namnet där barn upp till fem år går. Det som hette lekis när vi gick heter nu förskoleklass. Det är inte ett dugg svårt att vänja barnet vid att säga förskola. De vet ju inget annat om man lär dem det rätta ordet från början. Att de har bytt namn är för att visa hur mycket barnen utvecklas och lär sig under sina dagar på förskolan tillsammans med andra barn och pedagogerna. Det är inte en förvaringsplats av barn som dagis kanske var i viss mån utan förskolan jobbar med att utveckla och lära tillsammans och har en egen läroplan, lpfö98.

    SvaraRadera
  25. Malin, grannen, samma som ovan. :)12 januari, 2013 09:32

    Måste ju självklart lägga till att pedagogerna på förskolan kommer ta så väl hand om Antonio som de bara kan. Han är ju framåt, nyfiken på världen och tycker om andra barn så jag tror att han kommer trivas jättebra på förskolan! Klart att det kommer vara en omställning för er båda men jag är säker på att det kommer kännas bra efter några veckor! Tänk alla nya kompisar han kommer få på dagarna och så mkt han kommer utvecklas av allt nytt han kommer få lära sig och testa på! Ring om du vill prata, det vet du! Kram!

    SvaraRadera
  26. Okej Malin..låter lite fel med läroplan när dom är småbarn i mina öron..dom ska inte räkna matte när dom är så små, dom ska få vara BARN tills dom blir 7 år och ska börja i skolan. man ska inte göra barnen till vuxna det första man gör. Dom är barn och barn ska LEKA !! Det värsta jag vet är när Mammor låter sina 4 åringar gå i hÖgklackat, sminka sig osv..ser ut som slampor !

    SvaraRadera
  27. Sanna, nu hänger jag inte med. Först skriver du om en läroplan som helt plötsligt blir till mammor som "gör" sina barn till slampor?

    Om en 4åring går i högklackat och har läppstift hemma, är inte det lek då?

    jag förstod inte rikgtigt vad du menade. Förlåt.

    SvaraRadera
  28. Sanna. Den läroplan som gäller för förskolan heter lpfö98. Googla så kommer du kunna läsa den själv. :) Där står det hur pedagogerna ska arbeta för att utveckla barnens förmågor och få dem att må bra. Lgr11 är läroplanen för skolan och den handlar om en utveckling av lpfö98 och hur barnen ska fortsätta utvecklas, på olika sätt. I förskolan räknar barnen matte tex när man delar ett äpple på fruktstunden, hur många är vi som ska dela, hur många är vi här idag osv osv. Däremot vet jag inte vart sminket kom in i bilden? Det är inte det läroplanen handlar om.. Men som Marlene säger, barn tycker ju om att klä ut sig hemma, om det var det du menade?

    SvaraRadera
  29. jag menar barn i högklackat som hoppar hopprep och har smink på sig på dagis för att deras Mammor vill att dom ska vara snygga och deras kompisar. en mor och dotter är ungefär som två kompisar..det att barn inte får vara BARN

    SvaraRadera
  30. Tänk att det alltid är de som ska märka ord på andra som säger "fel" som själva inte verkar ha tillräcklig kunskap.
    Det har officiellt hetat förskola sedan 1983, inte sedan 1998.
    Och det var inte först när den nya läroplanen infördes som man började fokusera på lärandet i förskolan, det gjorde man på 80-talet också. Det fanns förskollärare då med men de hängde inte upp hela sin yrkesstolthet och yrkesidentitet på att föräldrar använde det korrekta ordet för verksamheten.
    Lika lite då som nu kallar folk verksamheten för dagis för att de tror att det bara är barnpassning det handlar om.

    SvaraRadera