lördag 19 januari 2013

Förlossningsskadan

Har fått förfrågningar om vad som hände vid min förlossning. Jag har skrivit om det förut men har massa nya läsare. Tänkte dra det lite kort.

 
Det som hände var att jag sprack hela vägen. Från ena hålet till det andra. Man kan väl säga att jag hade ett enda stort hål...typ. Sprack även invändigt.

Djup vaginalruptur samt perinealruptur grad 3, total sfinkterruptur.
En sfinkterruptur betyder att en födande kvinnas underliv gått sönder så att hennes ändtarmsmuskel gått av.
 

Perineum: Mellangården eller perineum är den region av kroppen som finns mellan anus och könsorgan.
Sfinkter: En typ av muskel är ringmuskeln (sfinkter), en ringformad muskel, som kan dra ihop en öppning. Sådana muskler finns på olika ställen i kroppen. Några exempel är regnbågshinnan i ögat, läpparna, övre magmunnen och ändtarmen.

 

 
Jag fick opereras direkt efter förlossningen. Ringmuskeln sutureras (tror det betyder sys) med 4 polysorb (tror det betyder stygn). Vi säger att det betyder det så blir det enklare…. Mellangården syddes med ”flertal” stygn. Huden syddes med 8 stygn.


 





Jag har under årets gång skrivit om hur jag mått och hur jag har känt. På egen hand har jag sökt hjälp på olika kliniker i hopp om att få hjälp. Nu, ett år senare så har jag blivit lovad att få en tid till en läkare som skall titta på skadan. Jag vill veta om jag alltid kommer ha ont, om jag kommer kunna föda vaginalt eller måste göra kejsarsnitt om det blir ett till barn. Jag har fått komma till en uroterapeut (kissdoktor) då kroppen varit med om ett stort trauma och blåsan gärna vill tömmas hela tiden. Nu har jag fått medicin som skall lugna blåsan, så jag inte känner mig kissnödig lika ofta.

6 kommentarer:

  1. Du är så modig som berättar om detta! Har själv varit med om en bristning vid förlossning och vet hur det kan påverka ens liv. Det är otroligt tråkigt att kvinnor ibland får gå igenom sånt här. Jag hoppas innerligt att din skada ordnar sig på bästa möjliga sätt. Kramar!

    SvaraRadera
  2. Du är underbar! Hoppas du får den hjälp du behöver. Kram!

    SvaraRadera
  3. Ne fy fan! Usch stackare! Tur att jag redan fött två underbara barn för hade blivit skräckslagen annars att föda, men som tur är har man haft tur, men fy att det blev som det blev för dig!! Vilken smärta du måste ha haft, själv tyckte man att man plågades och var nere för att man fick sy på 3 ställen efter Adam och kliade som attan efteråt , men kan tänka mig att det inte var något gämfört vad du har fått lida.... Kramar

    SvaraRadera
  4. Varför blev det så? Kunde det ha förhindrats? Kan du hålla dig om du blir bajsnödig? Förutom smärtan var eller hur har det påverkat dig? Kan man ha sexliv efter det? Förlåt för så många privata frågor. Hoppas på svar men förstår om du inte vill skriva om det här. Kram

    SvaraRadera
  5. Ja jag tänkte också på hur det har påverkat relationen..hur påverkar det sexlivet..? Tycker du är så stark som tar dig igenom detta och verkligen kämpar för att få den hjälp du har rätt att få. Hoppas det blir bättre med tiden. Apropå det här med om du kan föda vanligt eller med kejsarsnitt så finns det ju såklart fördelar och nackdelar med båda. Jag förlöste med planerat kejsarsnitt och det gick sååå bra. Operationen gick bra. Min man fick vara vid min sida hela tiden. Bebisen mådde bra. Ärret har läkt fint så det syns knappt. Jag kom tillbaks till min vikt jag hade innan på 2 månader. Jag var såå rädd innan men nu efteråt så kan det faktiskt bli bra med kejsarsnitt också..om du vill ha ett barn till hoppas jag du får/kan välja.. Kram Carin

    SvaraRadera
  6. Svar ang hur skadan påverkar mig:

    Varför blev det så?
    Det skulle jag också vilja veta. Antingen för att det gick för fort eller för att de stressade ut barnet. Kan också bero på att barnet och jag inte passade ihop. Att jag var för trång och barnet för stort.

    Kunde det ha förhindrats?
    Om det var för att det gick för fort kunde det ju ha förhindrats genom att barnets huvud fick åka in och ut och töja ut huden. Annars vet jag inte. Genom att de klippte kanske?

    Kan du hålla dig om du blir bajsnödig?
    Ja, det kan jag. Det är väl det enda som gått bra. Att muskeln läkt ihop så den fungerar. Många läcker och måste planera sitt liv efter toaletter. I början när man fött barn är man stenhård i magen så problemet var väl snarare tvärt om: att jag inte fick ut det för jag hade inga muskler att trycka på. Då blev jag istället kallsvettig, fick hjärtklappning, illamående, svimfärdig m.m.

    Ni kommer med lite andra frågor men där vill jag inte dela med mig. =)

    Ang kejsarsnitt så ska jag ta det med läkaren som jag blivit lovad i vår. Hur skadan kan påverka en eventuell till förlossning.


    Tack föra fina ord och erat pepp. Ni gör mig stark.

    Massa kramar till er.

    SvaraRadera