tisdag 17 januari 2012

Svar på en läsarfråga ang hur magen ser ut efter en förlossning


Jag kan inte svara på hur kroppen återhämtar sig då det är olika för alla.

Vilket tjat det börjar bli om att det är olika för alla, men det är ju så det är med både kroppen och bebisen.
Hur som helst så blir man inte smal efter förlossningen. Man ser ju fortfarande gravid ut.


Detta har hänt med mig på 3 veckor:
• Nu har det gått 3 veckor och magen har dragit tillbaka sig kolosalt mycket. Nu är det bara en massa lös hud som hänger. Jag kan inte heller träna, om jag nu skulle vilja, pga. operationen jag gjorde när jag sprack så mycket i underlivet under förlossningen.

• Den mörka randen på magen är kvar och jag har inte märkt att den har börjat att bleknat bort än.

• Min hy i ansiktet förändrades då jag födde barn men har nu blivit som förr igen.

• Jag har inte tappat något hår än, vilket jag har hört många kvinnor/tjejer säga att dem gör när de fått barn.

• Mina bröst blev två storlekar större när jag var gravid men har nu krympt tillbaka. Jag vet att de inte är små, men för mig känns de pyttesmå då de på bara tre veckor blivit två storlekar mindre. De är även lite mer ”hängiga”, (hängiga är inte rätt ord, men annan form då) än innan jag blev gravid, men det tror jag händer de flesta. Rätt?

Gå ner ett par kilon.
Nu tänkte jag gå ner 23 kilon. För det var så mycket jag gick upp när jag var gravid. Ni frågade aldrig hur mycket jag hade gått upp och bara för ni var så respektfulla så skriver jag ut det nu. Jag gick upp från 58 kilo till 81 kilo. Jag vet ju innerst inne att 58 kilo bara är att glömma så 23 kilon ska jag väl inte satsa på. Men jag ska sätta en målvikt på 62 kilo. Så 19 kilo ska jag gå ner. (Försöka gå ner).



Kilon som förvann i och med förlossningen:
3 dagar efter förlossningen hade jag gått ner 7 kilon. Antonio vägde 4 kilo, moderkakan och vattnet väger ju X kilon. Så jag kanske hade gått ner några hekton på egen hand.



Socker, godis och bakelser?
Jag har aldrig tyckt om bullar, tårtor och sötsaker, men de tre sista månaderna i graviditeten smällde jag i mig sånt. Jag tyckte det var supergott, jag ville äta de, jag tillät mig med gott samvete äta de. Dagen efter förlossningen var mitt sötsug som bortblåst. Idag kan jag inte äta tårtor och bullar, precis som förr.

Så min viktnedgång består mest i att äta som jag brukar. Kan ju försöka undvika snabbmat då, skulle vara det. Bara att vänta för man rasar ju inte flera kilon i veckan. Vill påpeka igen att jag inte får träna eller anstränga mig för jag har fortfarande massa stygn i mitt underliv.



Idag vägde jag mig igen.
Har väntat med att väga mig. Har inte varit så nyfiken. Men idag tyckte jag att jag såg mycket smalare ut så nu på kvällskvisten drog jag fram vågen.
Från 81 kilo till 73,2. Det är 7,8. Bara 8 hekto mer än sist. Va fan!!! Jag trodde jag hade gått ner typ 10 kilo. Jaja, magen har blivit mindre i alla fall. 11,8 kilon kvar till min målvikt.

Hur magen ser ut på mig 3 veckor efter förlossningen

Så här ser min mage ut 3 veckor efter förlossningen.
Även om jag inte gått ner mer nu, 3 veckor efter, än 3 dagar efter, så har magen definitivt blivit mindre. Jag ser inte så gravid ut längre.

Kommer den här lösa huden på magen dra ihop sig eller kommer den alltid att hänga där? Jag vet ingeting. Jag vet bara att jag hoppas komma i mina gamla kläder snart.

17 kommentarer:

  1. Snubblade in på din blogg genom en bekant någon vecka innan din lille är född. Har nu börjat kika på den då jag själv är gravid. Måste bara säga, vad underbart detta inlägg är!! Sånt som man som första gångs mamma undrar men aldrig får veta. Sen, självklart, är det olika för alla men en liten hint om vad som händer o hur man kommer att se ut får man! Tack!

    SvaraRadera
  2. Jag fick barn för 8 veckor sedan och vägde mig för första gången förra veckan på efterkontrollen. Ville vänta med att väga mig till jag kom till samma våg som jag hade stått på hela graviditeten. Alla gravidkilon var borta och jag har inte gjort ett skit för att bli av med dem. Fikat massor och inte gått promenader så viktnedgången beror till stor del på amningen. Magen är fortfarande lite pluffsig men nu får jag lov att träna igen så nu kan jag ju tighta till kroppen lite :) Oavsett om man blivit opererad eller ej avråds man från att träna den första tiden efter förlossningen.

    Huden kommer att dra ihop sig men det kommer ta tid, bristningarna kommer alltid att finnas kvar men de kommer att blekas.

    Den mörka randen har jag fortfarande kvar men den bleks sakta men säkert bort :)

    Självklart är ju allt detta precis som du säger individuellt och så här är det för mig :)

    SvaraRadera
  3. Tack för dina svar :) som sagt, det är inte ofta man får höra vad som händer med kroppen efter förlossningen och det uppskattas att du vill dela med dig. Jag har nyligen hittat hit och kommer stanna ett tag eftersom jag tycker du har en bra blogg och jag själv är gravid med bara några dagar till BF. Lycka till med lille prinsen och allt som hör till :)

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt inlägg!! Alltid underbart att veta att man inte är ensam.
    Fick barn för 2 år sedan och jag har fortfarande 10kg kvar av mammakilona.
    Magen är inte sladdrig, men lixom mjuk och degig. Hade inte så mycket bristningar, men dom har på två år iaf bleknat så dom knappt syns längre.

    På vissa drar nog huden på magen ihop sig jättebra och det syns knappt att man har fått barn. På andra kommer den alltid att hänga oavsett hur mycket man bantar och tränar. Tyvärr... men så är det ju. Alla är olika.

    Min kropp kommer nog aldrig att se likadan ut som innan jag fick barn. Även om vågen säger en sak så förändras ju kroppen efter en graviditet. Man får andra former typ. Men målet är fortfarande att kommer ner till 60kg och att bli lite fastare igen. :)

    Lycka till!

    SvaraRadera
  5. När man varit gravid så har magmusklerna flyttats åt sidan. Det är lite därför den känns sådär mjuk efteråt. Så när du väl får träna sen rekommenderar jag verkligen övningen "plankan" då den drar ihop magmusklerna igen. Det har jag hört funkat fint för många och jag blev själv hjälpt av det.

    Visste du redan det här så får du ursäkta :)

    SvaraRadera
  6. Precis som Viola rekommenderar så rekommenderar de just plankan efter en graviditet och inte att man gör situps. Detta hörde jag när jag var på en föreläsning med Olga som driver en av sveriges största träningsbloggar (med fokus på mammaträning). Hom är även en av tränarna i den svenska biggest loser som startade förra veckan

    Sv: Tyget i förvaringen sitter fast men den går nog att lossa på om man är försiktig. Korgen är vitlaserad och passar bra in i ett Shabby chic hem även om du inte målar den vit. vet dock att du gillar att pyssla så det är bara att hugga in :D

    SvaraRadera
  7. Hej! :)

    Magen kommer att dra ihop sig men det kommer nog ta några månader.
    Men magen kommer bli som den va innan du blev gravid :)
    Vissa blir ju till och med plattare om magen.
    Tycker din mage har dragit ihop sig hur mycket som helst på BARA 3 veckor,om man tänker på hur stor magen va :)

    Kram

    SvaraRadera
  8. håret börjar man tappa 3-5 månader efter förlossningen oftast..och då rasar det verkligen av, fast man blir inte skallig som man kanske kan tro när man helt plötsligt börjar tappa ton med hår! det håller på några veckor :)

    SvaraRadera
  9. håret tappar man efter ett par veckor och det blir äckligt och fettigt fort..

    SvaraRadera
  10. Det där med håret håller jag med om och jag är ett levande bevis på detta.
    Jag tappade MASSOR med hår och jag mådde sjukt dåligt över det. Min son är nu 8 månader gammal och NU har håravfallet slutat.
    När man är gravid tappar man knappt nå hår så ca 3 månader efter förlossning så faller dessa strån bort som man skulle ha förlorat om man inte hade varit gravid för dom säger ju att man tappar ca 100 strån om dagen i vanliga fall.

    SvaraRadera
  11. Jag ser ut som dej nu fast det var 2 år sedan jag födde barn, haha, har så svårt att gå ner i vikt då jag är en riktig gottegris, så jag har mig själv att skylla bara, Men visst blir kroppen lite annorlunda efter en födsel.

    Klart du klarar av att gå ner till din målvikt, det tror jag på. =)

    Hoppas allt är bra annars

    MVH Bea

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Jag har läst att under graviditeten får man ofta tjockare och mer hår än tidigare då det under graviditet befinner sig fler strån än vanligt i den anagena fasen, tillväxtfasen. Därför upplevs håret som tjockare. Av samma anledning kan man känna att man tappar mer hår än man brukar, när förlossningen är över. Du Marlene har nog inget att oroa dig för då ditt hår alltid ser fantastiskt tjockt ut :)
    Gällande vikten tycker jag att du ser jättefin ut med tanke på att det bara gått tre veckor!! Det är ju fantastiskt vad din kropp har åstadkommit!!

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  13. How tall are you?

    SvaraRadera
  14. Sv: Är bra att man inte skämms för sånt, liksom är ju bättre att man ta reda på saker istället för att gå och oroa sig.

    Okej ja nää jag undra bara eftersom jag fått hört att bebisar har trånga tårkanaler och därför det kan bli massa kladd, men som sagt inte hört att någon annan bebis är lika kladdig i ögonen som William kan va.

    Angående det där med magen, är nog väldigt olika där med beror lite på hur spänstig hud man har och sen blir ju så klart huden mindre elastisk dessto äldre man blir så klart!
    Vet att visa har inte huden åkit tillbaka på medans andra syns det inte att de vart gravida.
    Men va noga med att smörja så kanske det kan hjälpa lite. För om huden är torr och stram så kanske det är svårare för den att dra ihop sig.

    Men vad som än händer med ens kropp så va ju allt värt eftersom man fick det finaste av allt till slut =)

    *kram*

    SvaraRadera
  15. Sandra: Det låter ju vettigt. Men vissa tappar ju så de får nästan som kala fläckar. Men det är väl olika. "Mitt hår är mitt humör" så om jag tappar kommer jag väl vara tjurig för jämnan. Hahaha

    Ja, min mage var väldigt stor. Så nu är det väldigt mycket hud över om jag säger så. Inte överdrivet mycket, men det är ju där. Men det är ju inte bara där jag vill gå ner. Jag känner ju att överarmarna är större, för jag får inte på mig t-shirtarna jag hade förut.

    SvaraRadera
  16. hej, du har verkligen en sjukt bra blogg! öppen och ärlig. Hoppas du inte tar nå illa upp nu men måste få fråga dig hur det har gått med vikten. Jag fick barn för en månad sen, gick upp exakt lika mycket som dig och vägde som dig innan. Så gick också upp från 58 kg till 81. Har gått ner till 70 kg nu och undrar hur det gått för dig nu tre månader efter antonio kom. Vet att de är helt olika från person till person men ändå nyfiken om det gått neråt för dig! Är inte heller någon träningsnörd så bir mest promenader för min del.. Hoppas som sagt inte du tar illa upp av frågan! och igen grym blogg!!

    SvaraRadera