måndag 2 januari 2012

Det är skillnad på att ge tips och att lägga sig i

Jag uppskattar inte att folk på bloggen eller på facebook lägger sig i hur jag ska göra och inte göra på min bebis. Däremot är jag mycket tacksam för tips och råd på hur jag kan göra. Jag skiter fullständigt om hur du gjorde på dina barn etc. Att du tror att alla barn är som dina barn.
ALLA gör OLIKA! Helt olika. Alla barn är olika. På BB sa personalen olika för det finns inget rätt och fel, alla föräldrar gör som de vill och vad som känns bäst för dem.

En läsare skrev till mig förut att hon inte skulle amma, och då hade barnmorskan sagt att det borde hon för bla bla bla. Om den här mamman valt att inte göra det så har hon valt det. Tycker att det är upp till var och än.

Vilka produkter man använder till sitt barn. Finns massa olika, naturprodukter, apotekets, lätt parfymerade m.m. Jag vill aldrig höra att: ”det där ska du inte använda på ditt barn för när jag gjorde det på mina tre så blev de röda”. A, men nu gör jag så här på mitt sätt och det funkar.

Puder eller salva på rumpan? Det väljer DU som förälder.

Inte en ända gång sen vi fick våran bebis har jag sagt till Gabriel, ”nej, så där gör man inte”. Eller, ”du håller fel, ge mig honom”. Vi gör på olika sätt och känner han att vill göra på ett visst vis så får han göra det, utan att det rör mig i ryggen. Jag säger bara: Gör det som känns bäst för dig. Därav har vi aldrig blivit sura på varandra och vi jobbar som världens bästa team.
Som jag skrev i rubriken så är jag väldigt tacksam för tips och råd på hur man kan göra. Min bästa vän Josephine har hjälpt mig med både amning och pumpning av bröst. Om hon inte visat hur jag kan göra så han jag nog inte klarat det på samma lätta sätt.

Kommentarer jag uppskattar är kommentarer som dessa.
Den första kommentaren om urinrörsinfektion gjorde att jag ringde idag och fick komma upp och titta. Det var ingen fara, frossan berodde på att jag får mjölk i brösten. Den borde avta om 2 dagar. Känner mig väldigt sjuk och som om jag har feber. Väldigt vanligt tydligen. Även vanligt att man kan få feber, så får väl vara glad att jag inte har 40 grader feber på riktigt.



Kände bara att jag ville ta upp detta redan från början. Jag försöker att tänka att” ALLA GÖR OLIKA” Även om jag tycker att något är korkat eller fel, så kan jag tycka det här hemma, behöver inte trycka upp det i ansiktet på en mamma eller pappa. Jag tror inte att det är så roligt att höra sånt. Bakom en sån kommentar så kan man nästan ana en liten snäsning av ”du är en dålig mamma/pappa”. Och det kan jag tänka mig gör väldigt ont.

12 kommentarer:

  1. Håller med dig fullständigt, "hatar" oxå att höra kommentar som gör så här istället och nu gör det ont, du gör fel, han har magknip förstår du väl osv osv...
    Vill bara skrika rätt ut och be alla hålla käften, jisses jag känner väl va som är bäst för mitt barn och jag kan ta hand om honom tro mig.

    Så som sagt håller med dig fullständigt om att folk ska hålla visa saker för sig själva.. men jag har oxå märkt att visa säger saker och förstår inte att man tar det som ett nederlag, de verkar liksom inte förstå att det är känsligt att hålla på och predika hur man ska göra hela tiden.

    Och som du skrev alla barn är olika, precis som djur är, många som tror att man ska träna hundar på samma sett som någon hundtränar gör.. irriterande att folk inte förstår att även hundar är olika, fast de kommer från samma ras osv.

    Men här kommer ett tips mammor emellan, jag tyckte det va svårt att bada william i badbaljan då man liksom va tvungen att bara använda en hand.. så då kom jag på att varför inte bada han samtidigt som jag duschar..super smidigt och mysigare/tryggare för william..
    Sitter ner och så ligger han på mina ben och har fötterna mot min mage och då har jag både händerna fri för att komma åt att tvätta honom ordentligt.. super smidigt =)
    Gillar din lillkille att bada? eller han kanske inte har gjort det än föresten! William älskar att bada han blir så lugn av det och sover gott sen hehe

    Visst är de väl härliga de små liven?! Fin bild på er
    Oj blev visst en lång kommentar hehe
    *kram*

    SvaraRadera
  2. Helt rätt! Så himla bra att du tänker som du gör, stå på dig!

    Sonenta (Axels Louises "fru")

    SvaraRadera
  3. Jättebra att du skriver detta.
    Jag bloggade om precis samma sak när vi fick våra barn.
    Det finns tips och så finns det "tips" Det är dom tipsen som är mer som befallningar och ordrar.
    Jag Får fortfarande tacka och avböja dessa sk tips som vissa kommer med.
    Vi gör inte likadant som folk gjorde för 30 år sedan, vi gör inte ens likadant som folk gjorde för 4 år sedan. Alla gör olika och man ska bara göra det som känns bra för en själv och barnet.
    Lita på era instikter.
    Ingen är proffs från början men man lär sig förbannat fort. Det finns i ens gener.
    Vi (kvinnor speciellt) är födda till detta. Det finns liksom i oss :)
    Man får helt enkelt sortera ut allt bra och dåligt som folk tipsar en om hehe!
    Lycka till med allt.

    kram

    SvaraRadera
  4. Förstår precis vad du menar. Det börjar nästan direkt man blir gravid. Helt plötsligt är det "ok" att lägga sig i. Men stå på dig, bara Du vet vad du känner och Du bestämmer hur du vill göra med din lille. Föräldrarna känner sitt barn bäst. Alltid. Men jag har uppskattat råd, som du säger, men man får sålla och prova innan man tar åt sig dom.

    När jag ger råd åt andra tänker jag på att berätta hur det varför mig och sen får den andra bestämma själv vad som är bäst för dom. För det är ju det jag vet, hur det var för Mig. Det är oftast aldrig lika mellan barnen.
    Så, ett tips jag kan ge är att min Leo har börjat reagera på hundsaliv. Mamma har tre hundar som älskar honom men så fort dom slickat honom i ansiktet reagerar han. Vilket kan göra honom allergisk. Men det har vart valpsaliv (vilket är mer allergiframkallande).

    Stort grattis och lycka till!! :)

    SvaraRadera
  5. Jag tror att ni kommer vara/är fantastiska föräldrar! Sen handlar det precis som du säger att man måste pröva sig fram, vissa saker funkar andra inte. Det är ju inte precis som att de små sötnosarna inte är sin egen individ!

    Jag hoppas att du mår bättre snart och vill bara gratulera till er vackra son!

    SvaraRadera
  6. Det verkar ju gå bra för er :) Kul kul :) Själv försöker jag övertala här hemma att det faktiskt är dags för barn snart :) Så många gulliga bäbisbilder önskar jag så jag får hjälp på traven ;)

    Han är så himla söt och det var ett roligt inlägg det där med Hiro, världens fluffigaste vakthund kanske.
    Ha en toppen dag!

    SvaraRadera
  7. Så himla bra skrivet och bra att du gör det innan det går överstyr! Kände precis samma sak...och det tror jag ALLA nyblivna mammor gör...konstigt bara att det är vi kvinnor som gör så mot varandra? Jaja, hursom, BRA skrivet! /nathaliewayne

    SvaraRadera
  8. Alla är världens bästa föräldrar till sina egna barn. Du och G är världens bästa föräldrar åt Antonio!

    SvaraRadera
  9. hej Sötisen

    Ett stort grattis! Tror du kommer bli en grymm mamma. För du är så positiv, Glada mammor får glada barn och det är det viktigaste. Massa kramar Vanita

    SvaraRadera
  10. Håller med dej !! =) Bra skrivit!

    SvaraRadera
  11. Sådär var våra förra grannar som fick barn typ fyra månader före oss. Hon skulle hela tiden komma med "ett tips bara". Jag spydde på hennes tips, hade inte bett om dem. Ville jag veta hade jag frågat.
    Hur kom det sig att ni fick åka hem så fort? Vi fick vara kvar i nästan en vecka, utan komplikationer. Kram från oss!

    SvaraRadera
  12. Ninni: vi ville åka hem. Mest för att jag hade så ont och inte kunde sitta, ligga m.m. Så ville hem och ligga i min mjuka säng eller ligga i soffan med kuddar bakom ryggen. Fick så ont av att ligga i BB:s hårda sängar. Allt annat gick ju så bra så vi valde att inte stanna kvar. Dagen efter kom vi på återbsök, sen har jag ringt själv och fått åka upp, och idag kom bvc på hembesök. Så hjälp har vi fått i mängder fast vi valde att åka hem=)

    SvaraRadera