onsdag 6 mars 2013

Vad har ditt barn stoppat i munnen?


Äter du hundmat Antonio?

Jag har placerat Hiros matskålar i ett hörn och ”blockat” dem med två stolar. Stolarnas uppgift är att hindra Antonio att koma fram till dem. Stolarna hindrar ingenting längre för Antonio kan ju flytta på dem, krypa under eller krypa från sidan. Däremot skymmer stolarna matskålarna så Antonio inte ser dem lika lätt, vilket leder till att han inte tänker på att gå dit.

Ibland ser han dem och kommer på att han vill utforska de där spännande skålarna. Jag gav upp tillslut med båda händerna uppsträckta i luften. Utforska så mycket du vill då så får vi det ur världen.

Ja, jag lät honom smaka på hundmaten. Jag lät honom hälla ut allt på golvet. Var det gott? Nej. Var det roligt? Ja.

Nu vet han förhoppningsvis att man inte behöver äta det där bruna i skålen.

 

Har era barn smakat något som är äckligt enligt er själva?

Toaborsten i munnen, spindel på vardagsrumsgolvet eller kanske cigarettfimp från gatan. For de illa av det som stoppades i munnen, blev de sjuka? Gjorde barnet om det igen eller var det bra efter att få ha provat?

Skriv i kommentarsfältet om vad ditt barn har stoppat i munnen som kanske vi vuxna inte tycker är det fräschaste.

20 kommentarer:

  1. Du kan alltid förbjuda sånt beteende..... Du uppmuntrar att han äter hundmat om du tar kort på honom istället för att "straffa" Det är fel att att du döljer hundmat bakom stolar för att stoppa Antonio från att äta det, istället kan du prata med honom och förklara att han inte får göra så och visa att du litar på ditt barn genom att låta maten ligga framme. Jag tror att det uppmuntrar positivt beteende om man visar att man litar på barnen.

    SvaraRadera
  2. För nån månad sen så hade jag glömt bort en gammal vällingflaska som rullat ner på golvet, den hade någ legat över natten och säkert några timmar den dagen och såklart hittade Liam den ich började dricka! Fyfan måste vart så äckligt!
    Sur gammal välling:(
    Han spydde en kvart senare och sen va de inget annat!
    Nu försöker jag ta bort vällingflaskorna så fort han e klar med dom!:)
    Innan vi va tvungna att avliva våran hund lärde vi honom "klättra" upp på en trappa där hans mat och vatten stod:)
    Nu hade de inte funkat då Liam klättrar överallt men bär han va lite mindre funkade de:)

    SvaraRadera
  3. Min kusin drack vattnet i "skålen" från Toaborsten när jag var barnvakt. Fy sjutton va äckligt. Höll på att spy själv haha!

    SvaraRadera
  4. Jord, kattmat, snö, sand, lite allt möjligt som legat på golvet eller marken. Men jag försöker alltid hindra honom och säger att det är "usch usch" och då spottar han ut det :p

    SvaraRadera
  5. Hej Marlene! Har läst din blogg 1,5 år nu, så spännande att följa dig! Själv har jag en dotter på 7 månader snart.. Just nu får man ju passa sig vad man har omkring henne då hon stoppar ALLT i munnen pga av tänder som kommer fram. Dock är hon ju inte så gammal så hon kryper å kan utforska på samma sätt som Antonio. Jag snart färdigutbildad förskollärare och har innan arbetat på förskolor samt i Tanzania med barn. Något jag lärt mig av alla dessa år av både erfarenhet och studier är att barn MÅSTE få testa. Att bara förbjuda ALLT hela tiden lär inte sig barn av. ALLAS mammor sa väl att spisplattan var "ajaj" men ändå var man där å rörde, EN GÅNG, sen lärde man sig. Det är en del av barns utveckling, som är mycket viktig! Sen handlar det ju inte om sånna dumma saker som att klättra på balkongen för att testa osv, det är inte det jag menar, men som detta med hundmaten tyckte jag var ett bra exempel. Men händer det att han äter igen, och igen och igen, då är det ju annorlunda. Men testa klart han får! Varför inte? Han dör liksom inte av de. Han är nyfiken! Nyfikenheten är den största drivningskraften till kunskap! Du är en grym mamma! /Frida

    SvaraRadera
  6. Anonym ang att straffa sitt barn:

    Vi har väldigt olika åsikter. Om du mena på att man uppmuntrar ett barn till något genom att ta kort på det, har jag uppmuntrat honom till mycket då jag fotar honom nästan varje dag. Fler än bara jag har fotat sina barn i olika situationer. Som när de grinar, är nakna, är arga, skrattar eller som nu, krupit in i ett hörn och lagt beslag på hundmaten. Då jag inte tycker det är hela världen så blir jag inte arg på honom. Jag ser inte varför jag ska straffa honom. Det är ju JAG SOM HAR STÄLLT DET DÄR! Jag har ett ANSVAR. (Just om att ”aja” och ”neja” allt i hemmet har jag bloggat om förut och står fast vid det. Han ska kunna leka och röra sig fritt i mer än hans rum. Vi är i vardagsrummet och då vill han också vara här. Vardagsrummet är inte ett vardagsrum, utan ett rum för hela familjen, ett familjerum).

    Man kan inte prata med en ettåring och förklara vad hen får göra. De är så små!!! Att ge ett så litet barn tillit och tro att barnet ska göra som man säger låter ju helt otroligt. Lycka till dig som har det så säger jag bara. Aldrig hört det förr.

    Så vi ska här hemma sluta stänga toadörren? För vi har ju förklarat för vårat barn väldigt noga, att på toan kan man halka på blött kakel, där finns krämer och tvål som man inte får äta. Då kommer han inte gå in där. Suveränt. Då var det löst.

    Egentligen behöver vi inga barnskydd alls i hemmet för det är ju bara att berätta att kontakter är farliga och trappan i trapphuset kan man ramla i.

    Det är en bebis vi pratar om. Hans ordförråd är ord som mamma, pappa, titta, äta, bada m.m. Tror inte ett resonemang av vad som är farligt går ända fram.

    SvaraRadera
  7. Förstår inte varför du alltid hamnar i en offensiv försvarsställning så fort någon kommenterar och har en annan åsikt än vad du har. Du ber folk att kommentera, men verkar bara vara dom kommentarerna som yrkar på att du gör rätt som duger. Annars låter det väldigt otrevligt. Alla gör vi olika. Vem bestämmer vad som är rätt?

    SvaraRadera
  8. Sara: För den gjorde mig upprörd. jag har svarat på alla andra kommentarer också. De hade bloggar och var inte anonyma så jag kunde svara på deras bloggar. Hade anonym inte varit anonym hade jag svarat mer privat.

    Jag uppfattar det som otrevligt när man skriver att jag gör helt fel och aj aj så här ska du göra, utan en länk och inte ens ett namn. Då får väl jag skriva tillbaka hur jag vill.

    Jag bad er skriva vad barn har stoppat i munnen.
    Jag bad inte att bli uppläxad att jag gör fel och att jag istället borde...

    För om alla är olika så gör vi ju olika och då gör ju ingen direkt fel så länge vi ser till barnets bästa... ??

    Sara, du gör ju samma sak nu. man blir peppad av diskusioner och debatter. Du kommenterade inte ett inlägg om att vi haft mysigt i snön, eller vilken fin stund vi haft i badkaret.
    När det är något som träffar folks tankar och åsikter så blir det att man vill säga sitt.

    SvaraRadera
  9. Kände bara att jag måste säga att, Vet inte om den ena Sara lämnat mail eller nått men jag Toaborsten Sara (Solvik)är inte samma som den andra. Har ingen blogg så vet inte hur man får in sin mail heller ^^ jaja, du behöver inte godkänna den här kommentaren ^^

    SvaraRadera
  10. Sara s: hon skrev efter dig. Va rörigt med två Sara på samma gång. Men det löste sig ju nu. Jag har tänkt på det där med toaborsten. Och skrattat för det kunde varit mitt barn :) våran borste är fräsch. Jag gör ren koppen när jag gör rent toan. Men om den är en välanvänd borste så blir det värre. Ha ha.
    Va sa du till din kusins mamma när hon kom och hämtade barnet?

    Jag godkänner inte kommentarer för hinner inte okeja. Allt kommer upp direkt:)

    God natt. Blev sent för mig idag.

    SvaraRadera
  11. Jag har inte skrivit nåt om att lämna toadörren öppen, jag skrev om just det att du inte lämnar hundmaten framme. Tråkigt att du tycker att ditt barn inte förstår dig bara för att hans ordförråd är litet. Barn kan läsa av, känna av sina föräldrar. Och det är jätte viktigt att prata med barnen även om de kanske inte förstår orden vi säljer. Det är mycket lättare att göra så som du gör men min personliga åsikt är att det du gör nu kommer göra det svårare för dig att vara auktoritet för honom. Tycker det är jätte jobbigt när du blir så kaxig och defensiv i dina svar. Jag tror inte nån menar nåt illa även om man kanske inte håller med dig är det aldrig frågan om att du är en bra mamma och att du som alla vi andra gör ditt bästa.

    SvaraRadera
  12. Det är att du är anonym. Har du åsikter om hur jag borde göra med barn och inte menar illa så behöver du inte skydda din identitet.

    Min personliga åsikt är att när han blir större förstår han. Klart hunden ska få ha maten ifred.

    Annars blir det lite som att ställa fram ett lockbete som han inte får röra.

    SvaraRadera
  13. Jag sa bara som det va till henne och hon skrattade hehe ^^ han blev ju inte magsjuk eller nått iallafall men han gick aldrig på Toaborsten igen ;) jag tror han tyckte det va rätt så äckligt ändå, men tydligen för spännande för att låta bli ;) haha

    Hoppas du får en toppendag! :)

    SvaraRadera
  14. Till anonym:

    Marlene pratar ju jätte mycket med sitt barn, som man t.ex. kan se i videobloggar, så sluta säg att hon ska göra det? Eeh...

    Och du skriver:
    "Det är fel att att du döljer hundmat bakom stolar för att stoppa Antonio från att äta det"

    Vaddå fel? Bestämmer DU att det är FEL för hennes barn? Tror inte att Marlene kommer att få ett dugg problem med detta.

    Och det är ju visst bra att barn ska få smaka/känna/klämma på lite halv o-fräscha grejer så de lär sig av det!

    Till Marlene: min kompis barn käkade harkluttar (bajs). Ingen skada skedd till och med då ;)

    SvaraRadera
  15. Ja nu hette jag majsans istället för Sara Solvik haha... Testade med att använda mitt goggle konto. Måste ändra namn där märkte jag nu haha

    SvaraRadera
  16. Men nu har du en "offentlig" blogg och det är du som väljer att blogga om ditt barn och uppfostran. Vad spelar det för roll om jag skriver mitt namn eller inte då jag är en främling som random läser din blogg. Om du är känslig för vad främlingar ska tycka om hur du uppfostrar ditt barn varför bloggar du just om såna saker?

    SvaraRadera
  17. Japp snö,kattbajs,sitt eget bajs,tvål,diskmedel när han diskade, alltså löddret smakade han på. Han dricker badvatten ibland. Han har aldrig blivit sjuk av nåt han fått i sig så vitt vi vet :) men han har inte lärt sig om hundmaten för den står han med i munnen ibland å typ oops ser du mig igen Mamma Haha

    SvaraRadera
  18. Hej Marlene!

    Du gör helt rätt ang. hundmaten och din lilla Antonio. Du verkar vara en fantastisk mamma. Bry dig inte om vad denna anonym säger. Konstiga råd hon kommer med.

    SvaraRadera
  19. Jag ser nu att jag också heter Anonym.
    /Med vänliga hälsningar Sirpa

    SvaraRadera