torsdag 14 mars 2013

Ditt livs resa börjar här


Igår var jag på ett möte på Mälardalens högskola. Vi gick igenom skillnaden mellan yrkesutbildning och högskoleutbildning. Vi pratade om vad jag skulle välja för program. Sen hade en timme gått. Vi kom ingenstans för jag är som sagt väldigt vilsen. Jag skall på ett nytt möte nu på måndag.

Som det ser ut så ska jag plugga upp betyg i ett år. Eller rättare sagt plugga kurser som jag inte har läst. Matematik c, kemi och fysik. Därefter börja plugga i tre år. Sen vad jag ska plugga har jag ju tid på mig att bestämma. De utbildningar vi tittade på finns inte här i Västerås där jag bor, utan i Eskilstuna. Så det blir att åka buss dit 3-4 gånger i veckan.

Jag är livrädd. Tänk om det är för svårt. Om jag inte klarar det. Om jag måste hoppa av. Men om jag inte provar så får jag inte veta. Och tiden går och jag är närmare 30!!!!

Om jag hoppar på den här resan och klarar allt, är jag färdigutbildad när jag är lika gammal som Gabriel är idag. Och han är ju inte så gammal. Känns bra ändå. Då har vi båda bra inkomst, bra jobb, kan flytta och köpa en till bil. Jag har en säkerhet i hela livet att falla tillbaka på. Slipper ha ströjobb och aldrig veta hur framtiden ser ut.

Är mest rädd för att jag inte kommer klara, att det är för svårt.

9 kommentarer:

  1. Jag studerade under tiden då jag var gravid med min första, även under hela hans första år. Jag var också gravid under de 6 sista månaderna i studierna. Så bebis, graviditet OCH plugg. Utbildningen var på distans men jag hade APU i några veckor också. Det var tufft att ta hand om bebis + klara studierna med mycket goda betyg men jag klarade det! Allt går om man bara vill. Nu sitter jag här med 2 fina barn, har 700 föräldradagar kvar då jag fick csn när jag var hemma med äldsta sonen, är färdigutbildad och det känns så skönt! Det var verkligen värt den tuffa tiden. Du klarar det om det är något du brinner för! Lycka till :)

    SvaraRadera
  2. Du ska sluta vara så osäker! Självklart ska det vara porigt men man ska inte vara livrädd! Det är verkligen värt att investera i studier! Det kommer inte vara lätt men absolut inte omöjligt! Man behöver inte ha bästa betygen nät det gäller högskolan! Det enda som är viktigt är att du blir färdigutbildad med examen! Få arbetsgivare kollar betygen! Klart du kan det här! Tro mer på dig själv, alla har svagheter men vi besitter även styrkor i något som är en svaghet hos någon annan! Viktigt att välja något du verkligen vill göra, prova att praoa först innan du börjat studera! Jag var säker på att jag ville vara studievägledare men när jag fick sitta med en och se hur deras verklighet ser ut så ändra jag banan! Tex är det få syon så har en heltidstjänst och ofta jobbar de på 2 olika skolor för att komma upp i 75% så det var inget för mig. Hejja

    SvaraRadera
  3. Hahaha pirrigt ska d stå

    SvaraRadera
  4. Känner igen känslan så väl. osäkerheten och prestationsångesten, men tro mig, det kommer gå jättebra! satt själv i samma sits för två år sedan. Nu är jag inne på min sista termin på en YH-utbildning och jag ångrar ingenting. Visst, det är ovant i början, men om du klarat att plugga teorin så klarar du det här. Använd samma teknik när du pluggar nu.
    Och det där med åldern, jag är 31 nu. Min mamma satte sig vid skolbänken vid 45. Man är alltid i rätt ålder =)
    Du kommer ha jätteroligt.
    Lycka till med vad du än väljer!

    SvaraRadera
  5. Den där känslan tror jag alla nya studenter känner! Jag började plugga i höstas och känslan var precis som du beskriver, men det blri bra och tillslut får självförtroendet tom. sig en skjuss! Det är tufft, men jag man sig fasen på det, så klarar man det!

    Jag läser på Mälardalens högskola, sjuksköterskeprogrammet! Det kan jag rekommendera!

    I say go for it!

    SvaraRadera
  6. jag skolade om mig från att ha utbildat mig fel... så har hunnit läsa 2 högskoleutbildningar och är nu 29! går ut i sommar och det känns sååå bra och äntligen ha hittat rätt! ibland tar saker och ting tid och man hinner bli äldre än va man tänkt sig! men va gör det! när man väl genomfört sin "dröm" så är man bara lycklig och glad att man tog tag i det och gjort det =) och ja det är tufft att plugga min sista utbildning krävde jättemkt och va extremt tuff men det är faktiskt värt det! Det märks om inte annat i lönekuvertet ;) Jag har redan fått jobb och jättebra lön börjar direkt när jag tagit examen =)
    Go for it! Go högskola!

    SvaraRadera
  7. Det där grejar du Marlene, det tror jag verkligen du verkar så klipsk och duktig. :)

    Lycka till.
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Du kommer klara det! Jag var också livrädd när jag började studera och trodde att det skulle vara för svårt. Och ja, i början var det svårt, precis som allt annat (det var säkert svårt i början när du skulle lära dig köra bil, men du fixade det).
    Men sedan kommer man in i det och jag är helt säker på att du också kommer göra det:) Tänk inte på åldern, för du är ung! Dessutom, när jag började var hälften av mina klasskamrater i 30-års åldern och många hade barn och familj precis som du!
    Tänk också på att när du är klar med din utbildning kommer du ändå hinna jobba i ca 35år(!)och kommer definitivt kunna få den tryggheten du vill ha till din familj.

    Många kramar och lycka till!:)

    SvaraRadera
  9. Tack alla. Underbara ni är!! Som ni kan läsa i nyaste inlägget har jag nu sökt in till en grundår. Ska gå det för att komma in på det jag vill senare i livet. Igår var det "bara" 330 st som sökt in till samma program. Jag har 16,67 i betygen jag söker på.Får väl hoppas att de andra har lägre än mig. Haha.
    Gud vilken helomvändning mitt liv tar. Vad händer?!

    SvaraRadera