torsdag 23 februari 2012

Mamma, eller mamma OCH pappa


Vi är båda föräldrar och vi delar på ansvaret. Jag skulle bli tokig om vi bodde ihop, hade en bebis men allt föll på mig. Jag har tagit upp det tidigt, att så får det inte vara. Andra saker jag har tagit upp är att varför skall nagelklippning, saltlösning i näsan och tvätting vara jag som gör. Så nu gör båda det.
Det var så fint när Gabriel klippte hans små naglar.


Jag tog upp småsakerna tidigt så att det med tiden inte blir en vana att det är jag som gör vissa saker. Vi är ju två.

I dagsläget går allt superbra. Jag gör ju mer då han jobbar, men vi försöker ändå lösa saker och ting så inte jag skall kolappsa av utmattning/sömnbrist. T ex; Varje natt fredag till lördag har jag sovmorgon och får sova hur länge jag vill. =)


För hur ofta har man inte hört talas om killar som sagt någon dum jävla fras till sin tjej när det gäller att ta hand om en bebis.

  • Jag är helt slut. Jag jobbar ju, du är bara hemma.
  • Jag byter gärna med dig (jobbet mot att vara hemma) (när båda vet att det är uteslutet då pappan tjänar mer, eller mamman gärna vill vara hemma) Så taskigt att säga så. Man kanske gärna vill vara hemma, men det betyder inte att man vill göra allt själv. Ta hand om HELA hushållet och en bebis.
  • Jag är trött, jag har jobbat (för det verkar vara svårt att få in i deras huvuden att ta hand om en bebis är ett jobb 24/7 och inte bara 8 timmar om dagen)
Kommer ni på flera fraser?


Det är vi kvinnor som får avstå från fest, drinkar, nikotin, snygga former, vissa maträtter och en kropp som inte gör ont i 9 månader. Vi kräks, mår illa, får ont, går upp 10-40 kilo, får avstå från en massa saker vi tycker om. Det är vi som inte kan röra oss mot slutet, inte kan träna, inte kan cykla, inte kan springa. Inte ens se marken under våra fötter. Det är vi som får gå igenom en förlossning som inte alltid är så "smärtfri". Det är vi som efteråt får hängande hud på magen, pattar som hänger ner i golvet och en mutta som aldrig kommer bli sig lik. Och när vi gått igenom allt detta, förväntas vi då ta hand om en bebis på egen hand?!


Man är två om ansvaret.



(Detta har inget med Gabriel att göra, så ingen tror det. Ovanstående är vad jag tycker generellt.)

18 kommentarer:

  1. HANDS DOWN - jävligt bra skrivet, hittade din blogg av en slump mitt i mitt nattsuddande för nån dag sen och har följ den sen dess.
    Du har en sån gullig liten pojke, grattis förresten!

    SvaraRadera
  2. JA! alltså, det finns inget som är LEDIGT med mammaledigt, det borde heta mammaJOBBAR.
    Verkligen, prinsessor är rätt ord för oss mammor, DROTTNINGAR, KUNGAR RENT AV. våra männ ska veta HUR mkt vi gör egentligen! Det borde vara obligatoriskt med gratis spa veckor för mammor, ärligt!

    Ja, man hör om så jävla mkt lathet ibland att man undrar hur fan vissa mammor står ut, alltså, skulle jag inte få avlastning skulle jag vara en tråkig och sur mamma, alla behöver egentid ibland. Klart man vet vad man ger sig in på när man skaffar barn, men som du skrev "MAN ÄR TVÅ"

    ÄLSKAR DITT INLÄGG.

    SvaraRadera
  3. Minns att vi surrade om detta på min middag. Jävligt rätt! Allt du har skrivit. Reagerar mest på att man efter 9 månader + att trycka ut en melon mellan benen ska ta 95% av ansvaret och sysslorna. En till grej är väl att männen också anser att de måste sova pga. Att de jobbar. Hela poängen med att vara mammaledig är ju att kvinnans kropp ska återhämta sig - det tar ju faktiskt på kroppen att amma osv också. Låt kvinnorna sova ffs !! Puss baby du är en fantastiks mamma!

    SvaraRadera
  4. Jag håller helt med dig! Fick höra idag av min sambo att han gärna byter med mig eftersom jag ändå bara är ledig på dagarna...man blir så trött..

    SvaraRadera
  5. Helt rätt, Marlene :) Även fast jag inte själv har barn, så har man ändå hört andras pojkvänner säga sådana dumma saker flera gånger. Man blir lite mörkrädd ibland faktiskt.

    SvaraRadera
  6. "Fick höra idag av min sambo att han gärna byter med mig eftersom jag ändå bara är ledig på dagarna""
    Vem har inte det!? Alla killar verkar någon gång ha sagt så till sin tjej. jag blir kanllröd i ansiktet. Går repliken i arv eller??!!

    SvaraRadera
  7. Håller verkligen med! Min man har inte riktigt varit så elak men det var först efter att han fick vara pappaledig i 6 månader som han verkligen fattade vad denna ledighet går ut på. Har ni möjlighet så låt era män vara hemma densista tiden. Det är guldvärt plus att barnet och pappan knyter an på ett annat sätt då. Nu är min som jätte pappig ibland vilket jag tycker är underbart!

    SvaraRadera
  8. Stavade fel med Parment för jag skrev kommentaren via iPhonen . haha :D

    Ja precis nu är det 2012 - tror ju knappast kronprinsessan Victoria inte kommer få någon avlastning - alla nyblivna mödrar borde bli behandlade som prinsessor!

    SvaraRadera
  9. Det värsta är iaf när pappor säger att dom är barnvakt. Barnvakt till sitt eget barn går inte.. Jag kan bli galen på dom papporna som man möter ute och när man frågar en enkel fråga som vart är ni påväg då? Då får man svaret till lekparken jag är barnvakt idag för kärringen behövde sova.. Då vill ja bara ta av mig skon och slå in skallen på karln.

    SvaraRadera
  10. Vad kan man ge som svar på tal? Finns det nåt man kan kasta i hans ansikte då? Kanske man kan ge honom "arga blicken" och bara vända på klacken. Fast å andra sidan så skulle han nog inte förstå vad han gjort för fel...

    -Barnvakt? Är du barnvakt åt ditt eget barn?

    -Du säger "barnvakt" för du menar att din tjej, som du så fint kallar för kärringen, har som uppgift att ta hand om erat barn all annan övrig tid?

    SvaraRadera
  11. Hahah... Du har slagit huvudet på spiken när det kommer till "lagerflicka"! Meningen är ju att man får ta det lite som man vill. Jag är ju inte så mycket för att skriva om mitt jobb, så folk får väl gärna tänka på lite vad som helst när de tänker på vad jag jobbar med :D

    Jag tycker faktiskt att det inte är en dålig idé alls att försöka få BB att föra dessa samtal med papporna när bebisen kommer! Det kanske vore nåt för dig att försöka få till?

    SvaraRadera
  12. Vissa pappor anser att det mest är mammans barn pga att den legat i mamman 9 mån.. Det är faktiskt så :) det är många som tror så på allvar också att dom är barnvakt för det är ju mest mammans barn.

    SvaraRadera
  13. Ja, eller så känner sig inte papporna lika delaktiga för att mammorna automatiskt tar allt ansvar, bestämmer typ allt som har med barnet att göra. Hur blöjor ska bytas, när det ska matas och sovas osv...

    Jag har varit med om att kvinnor sagt till mig "Är pappa hemma och är barnvakt?" om hon sett mig ensam någonstans utan barn.
    Så det där med att vissa pappor ser sig som barnvakt är inget mer ovanligt än att vissa kvinnor ser dom som barnvakter.

    Att papporna tror att föräldralediga mammor bara tar det lugnt hela dagarna är ju vad jag tror okunskap.
    Dom TROR att bebisar bara sover och äter.
    Eljas sover nästan ingenting på dagarna (eller nätterna ibland)
    Om papporna kunde ta barnet en dag så att mammorna kunde åka iväg och göra saker så skulle dom se hur det är men många (dom flesta) mammor VILL inte lämna bebisen med pappan.
    Dom fattar inte att pappan är lika bra förälder till barnet som mamman.
    Att mamman ska knyta sig an till barnet är lika viktigt som att pappan också ska det.
    Om bebisen ammas är det såklart svårare men med flaskmatade bebisar är det ju att bara testa.

    Rikard hade svårt i början med att jag åkte hemifrån och vi hade våra fadäser om det. Han var hemifrån 12 timmar/dag så han var trött och orkade inte med 2 trötta och skrikiga barn.
    Det slutade lyckligt iaf. Han pratade med sig chef och kom överens om att han fick sluta tidigare och var hemma 1,5 timme tidigare än innan. Då orkade han med barnen och jag fick min egen-tid.
    Nu är det INGEN fara alls med Rikrds ork.
    Jag är iväg varje dag i ett par timmar. Exakt varje dag.
    Han fixar det galant, precis som jag.
    Något positivt som kommit med detta är att jag får läsa för Matheus på kvällen innan läggdags.
    Rikard får absolut inte läsa för honom längre, vilket brukade vara tvärtom. Jag fick aldrig läsa förr.

    Det finns mycket man kan säga om det här ämnet :)
    Men båda ska delta lika mycket, det är det som är kontentan.

    SvaraRadera
  14. Ängla Norberg - livet som ma28 februari, 2012 22:49

    Där satte du verkligen huvudet på spiken Marlene! Ska visa detta inlägg åt Henrik. :) kram på dig! Tack för senast! (jag vet inte va det var med mig, brukar ALDRIG vara då klantig :).)

    SvaraRadera
  15. Undrar bara, när får Gabriel sovmorgon? :) för han jobbar väl natt? Vore ju inte bra om han gick in i väggen även fast det är för att underlätta när du har sovit dåligt osv...

    SvaraRadera
  16. Varje dag! Han får sova hur länge han vill om dagarna. Samt söndagar. och alla kvällar i veckan!
    Men lördagen är min, och söndagen hans.

    SvaraRadera
  17. Jättebra skrivit! Jag kopierade den texten du skrev in på min egna blogg. Jag tyckte det du skrev om "Det är vi kvinnor som får avstå från fest, drinkar, nikotin, snygga former...." var sjukt bra skrivit. Jag hoppas det inte gör något att jag tog den texten och skrev det i citattecken.

    SvaraRadera