tisdag 21 oktober 2008

Fotografens stuga

Jag fick tag i adressen så idag begav vi oss till det övergivna huset. Huset kallas för "fotografens stuga"/hus, men vi förstod inte varför. Vadå hus? Det var en stor spöklik herrgård.
.
Där man en gång har gått fram till huset på en väg finns inte kvar. Istället får man kämpa sig fram i högt gräs och bråte på tomten.

.
Jag tog en massa bilder och jag vill visa er alla men här kommer bara ett fåtal ifrån dagens resa. När datorn är fixad skall jag fixa till vissa bilder och visa er alla sen.


Huset var mäktigt. Det reste sig stolt bland allt gräs. Trappan var borta så istället fick vi balansera upp till dörren på en planka. Under oss låg ett stort hål och gapade.


Innomhus kunde jag gå i timmar. Möblerna fanns kvar, kläder, gardiner, böcker. Familjen som bodde här gillade även foto och konst- det går hand i hand. Fotografier i massor på övervåningen ifrån mannens Afrikaresor.

Köket. Plättpannan står på spisen, köks polichen står på diskbänken och en röd/vit grytlapp hänger på en krok. I skåpet är hyllorna klädda i paketpapper med gamla kryddor ståndes uppepå. Bredvid skåpet hänger två tavlor.


I ett rum fann vi teckningar, tavlor och keramik. I ett annat nystan med tygremsor, kanske för att göra ryamattor av. Vi fann en massa julpynt överallt och glas, serviser, böcker, ja, allt man kan tänka sig.
(Lägg märke till hur tavlorna är uppsatta. Inte med en spik i väggen, utan med ståltråd ända ifrån taket)


Taken kunde i vissa rum ser skräckinjagande ut. Färgen har lossnat och hänger nu ner i strimlor.

En stark och hemsk bild. Mannen har kanske hittat pojken därunder. Var det krig? Har ett hus fallit ihop? Det rinner blod ifrån pojkens panna som fortsätter ner på stenen.


Fönster på vinden. Jag vågade mig dock inte upp på vinden för att stegen såg inte säker ut.


"Margareta Elgenstierna". Vi hittade remsor med bilder på olika unga människor. Kanske var mannen inte bara fotograf utan även skolfotograf? Elgenstierna är ett väldigt fint efternamn tycker jag, men jag hittar dock inget om henne på internet. Har hon gift sig? Personligen skulle jag aldrig byta efternamn om jag hette så fint. Bilden är tagen 1969

På golvet inne i huset låg det en massa diabilder. Fredrik gillade den här av Stockholm innan det byggdes om. Han säger att rulltrappan finns kvar och där nere ligger sergels torg.
( Bilden tog jag bara genom att hålla upp diabilden mot ett fönster).


Utanför huset, en bit bort, bredvid utehuset fanns det buskar. Det som vi inte märkte först, och som inte syns så bra på bilden, är att buskarna är planterade så man kan gå in i en gång. När man kommit in i mitten (busken ni ser bakom mig, mörka rötter till höger om mig) så finns det gångar åt alla håll så man kan springa runt där inne. Det var jättefint gjort! Roligt planterat=)
.
.
Hoppas ni är förväntansfulla på att få se alla bilderna snart! Men en sorglig och spöklik känsla får man nog av ett titta på dessa bilder, och dom väcker även många frågor såsom; Vilka bodde här, varför har allt bara lämnats och vad ska hända med huset?
.
.

14 kommentarer:

  1. Du förstår inte varför vi kallar det "fotografens stuga"? En hint är ju spåren efter den som bott där - en hel del fotografier.
    Buskarna utanför är en så kallad syrénberså - väldigt populär att ha i trädgården under tidigare delen av 1900-talet. Man satt där och drack kaffe bland annat, det syns också på de gamla glasplåtarna som hittades på övervåningen.

    Men, var försiktig med vem du lämnar ut det här huset till - det ligger så illa till att det kommer bli vandaliserat och plundrat om det kommer ut att det står tomt, vi har inte lyckats lokalisera ägaren ännu så det kan finnas folk som har intresse av bilderna som finns kvar i huset.

    SvaraRadera
  2. tips till min favoritbloggerska! tänkte tipsa om en discovery dokumentär som heter "Life after people"! Dvs. vad händer med Världen om vi människor bara försvann helt plötsligt??? kom på den när jag säg bilden med hängande målarfärg i taket!

    Den är riktigt bra och borde inte va speciellt svår att få tag på!

    SvaraRadera
  3. Till :) :Mitt i prick. mina favvofilmer handlar om dagen då jorden går under så som; day after tomorrow, i am a legend med Will Smith, och cloverfield( nästan sån film, men den går in i mitt favvofack).

    Skall se om jag hittar dokumentären. Tack så mycket för tipset=)

    SvaraRadera
  4. Ellinor Lindvall28 oktober, 2009 14:56

    efter mitt letande efter just fotografens stuga så har ja stött på dina kommentarer om att du vill ha vägbeskrivning som nu gör jag samma sak för jag har inte haft nån lycka till att få nått sådant. Jag hoppas du kan vara så snäll och ge mej antingen vägbeskrivning lr några ledtrådar om vart det skulle ligga. Du kan skicka det till min mail, elli.lindvall@hotmail.com. Och medans jag letade runt på din blogg så såg jag bilder på din mamma och funderade på varför jag kände igen henne så jag visade bilden för min mamma å det visar sej att din morfar och min mamma var syskon så då är vi släkt. haha lite kul faktiskt att jag hitta dej när jag leta efter huset. Tack på förhand / Ellinor

    SvaraRadera
  5. Kanska ska till lägga att jag vill enbart dit och fota, inte förstöra lr något sådant!

    SvaraRadera
  6. Hej Kusin Ellinor. Marlene var inte med i kyrkan när vi sågs, det va Rebecca som va med. Hoppas allt är bra med dig kram Kerstin Lindvall. Ps mina barn heter Zufic i efternamn

    SvaraRadera
  7. Hej! Har letat ett tag efter fotografens stuga (om den finns kvar). Ditt namn har dykt upp här och där. Undrar om du kan e-posta mig lite info hur man hittar den (vill fota men inte förstöra!).
    Maila gärna till : semeninterora@yahoo.com
    Tack!

    SvaraRadera
  8. Semeninterora: Mailat dig den bästa beskrivning jag kan ge, även karta och bilder från hitta.se.

    Lycka till.

    SvaraRadera
  9. Heej!
    Jag vill gärna få tillfälle att besöka, fota o uppleva detta underbart faschinerande ställe!
    Har du möjlighet att hjälpa mig hitta det?

    Mvh Camilla
    tindra79@hotmail.com

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Åh, även jag har letat adressen till den här stugan under en tid, jag skulle uppskatta enormt om du kunde maila eller hinta hur man kan hitta dit. Det vore så väldigt spännande!
    Maila gärna till: hannaflanna2@hotmail.com
    Tusen tack!

    SvaraRadera
  11. Tindra och HannaFlanna. Mailat er tjejer. Tindra, att du inte mailade mig?! Missade din kommentar. Stackare.

    SvaraRadera
  12. Jag skulle hemskt gärna vilja ha vägbeskrivning till detta ställe! Är givetvis bara intresserad av att fotografera, inget annat. Skulle bli jätteglad om du mailade mej: erika_nyberg@hotmail.com

    SvaraRadera
  13. Jag har även jag försökt få fram var man kan kika på detta fantastiska hus! Om du kunde mejla vägbeskrivningen så skulle jag bli superglad :)

    Orichime@live.se

    SvaraRadera
  14. Hej! åh detta hus har jag sety mycket bilder på. skulle gärna vilja besöka huset själv (bor några få mil ifrån bara). Skulle du vilja DMa mig på instagram eller på mail: overgivetisverige@outlook.com
    //Elli

    SvaraRadera