torsdag 22 november 2012

Klarade halkan idag

Ett steg närmar målet. Så skönt att ha halkan avklarad. Skulle egentligen gjort halkan i december i Eskilstuna, (en stad nära Västerås), men ringde och kollade om det fanns någon ledig tid på Hässlö (i Västerås). Det var fullbokat där, men jag ställde mig i kö och om det skulle bli något ledigt så bad jag dem ringa mig. Så ringde dem igår och sa att de hade fått ett återbud till idag, torsdag, så jag tog den.

Har haft sånna kramper i magen hela morgonen och varit så nervös. När jag kom till Hässlö halkbana så var vi en väldigt bra grupp. Fanns en tjej i min ålder där som var lika nervös som jag var. Inte för att glädjas åt hennes nervositet men det var skönt att någon kände som mig.

När vi gått igenom hur halkan skulle gå till och gick ut till bilarna så ville ingen riktigt vara först ut med att köra, så jag fråga om det gick bra, för dem i min bil, om jag startade. Fick köra i 70km/tim och sen tvärbromsa och försöka svänga ut till höger och så till vänster. Precis innan man bromsar så styr ledaren med en dosa att det blir halt. Hjul på en ställning runt bilen lyfter upp bilen kan man säga. Det var helt omöjligt att kontrolera bilen efter att man styrt åt höger. Bilen bara snurrade runt. Man känner på tyngdkraften och g-kraften att bilen måste få snurra klart innan man kunde få kontroll över den.

Sen fick jag känna på att köra på slingrig väg och när som helst kunde det bli blixthalt. Jag körde i ca 20-30km/tim, men fick sladd och bilen snurrade ett helt varv. Där fick man verkligen känna på hur det kan bli i en fart man tycker är sakta.
Det fanns ett moment som gick ut på att stanna innan en stoppskylt. Innan skylten blev det ”halt” så när man bromsade så gled bilen framåt ändå. Tänk er is under bilen så den bara gled framåt. Hade det kommit en långtradare på den korsade vägen hade vi dött. (vi låtsades). Väldigt bra att få prova på hur det kan bli. Man måste bromsa ner farten rejält och bara glida fram sista biten.

Har verkligen lärt mig massor idag. Förutom att köra på halkbanan så får man information om vad som händer med en själv och bilen när man krockar in i tex ett träd i olika km/tim.
Sen om man ville kunde man få prova på att volta med en bil. Hur det var att sitta upp och ned. Fick massa blod i huvudet och händerna. (Höll emot med händerna i bilens tak). Man kunde även få prova att krocka i 7km/timmen men det ville inte jag pga. min nacke. 



Halkan är inte som ett prov, utan ett tillfälle att verkligen få känna på hur det kan vara när man får sladd. Man kan bli ”kuggad” på halkan men det skulle vara om man inte gör som läraren säger. Tex om man ska köra 50km/timmen och sen svänga höger så ska man inte köra 10km/tim och sen svänga vänster. Om man skulle få panik och inte vilja köra så blir det ju avbrutet.
Båda grupperna, 4 i varje, klarade halkan idag. Jättehärligt gäng var vi som stöttade varandra.

 
Nu är jag så himla glad. En sak mindre att vara nervös över. Nu ska jag försöka få tid till att plugga teori. Sen har jag körlektioner inbokade nov och dec.

3 kommentarer:

  1. Grattis! Vad skönt att ha det över. Jag skjuter upp det där med körkortet hela tiden för det känns så motigt och läskigt :(

    SvaraRadera
  2. Grattis! Vad härligt för dig : )

    SvaraRadera
  3. Hade faktiskt förväntat mig lite mer grattis än 2 stycken.

    32 likes på facebbok i alla fall.

    Fick 23 likes när jag födde barn och 32 likes när jag klarade halkan! Hahahahahahaha

    SvaraRadera