tisdag 27 november 2012

Bröst är sexuella vs bröst är mjölkpåsar.


Tv3 Dokumentär sänt 2012-11-26 21:00.

Få saker upprör lika mycket som föräldrar som går emot normen för hur man ska bete sig. I kvällens avsnitt fick man bland annat se en stolt mamma som ammade sin femåring. Vad jag tycker om det håller jag tyst om. Men det var vad mamman och en barnmorska ansåg om samhällets syn på bröst.

 

Det här med att det finns amningsrum i shoppinggallerior och att man ska gå iväg med barnet för att amma?
Mamman svarar: Jag tycker att den åsikten är ganska konstig tycker jag, för att det är ju det mest naturliga i hela världen.
Varför ska man skyla brösten?, undrar hon.

Hon skulle aldrig täcka sina bröst vid amning offentligt med en amningssjal eller amningsponcho.

Amningsrum finns väl även av den anledningen att man vill vara ifred och att barnet ska få lugn och ro? Jag som inte ammar, matade Antonio i amningsrum för att han inte kunde äta ute bland folk. Han kunde inte få ro.

 

En barnmorska i programmet yttrar sig och säger: ””Vi ser i dag i vår kultur att det finns människor som blir provocerade av att stora barn ammas. Jag tänker att det ligger i betraktarens öga. I vårat samhälle så är bröstet väldigt sexualiserat. Och då kan ju en del känna provokation när man ammar ett större barn. Därför att dem har fördommar att amning skulle ha med sexualitet att göra””.
Ser vi bröst som något sexuellt? Jag som mamma ser även bröst som mjölkpåsar. Något fantastiskt som vi matar våra barn med. Hallå, det är år 2012 och jag trodde vi kommit så långt att ett bröst även kan ses som en matpåse?

Tycker ni det är äckligt att en mamma slänger fram tutten på ett café när ni sitter och äter? Jag kan inte tänka mig att de flachar med bröstet, utan vänder ryggen till lite. Men kan även tänka mig att man inte riktigt vet hur man ska bete sig och titta. Oj, en tutte bordet bredvid. Nu ska jag inte titta dit, och så blir det lite spänt. Amningssjal eller inte? Hur ser ni på bröst? Sexuella eller mjölkpåsar eller både ock?

9 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig, om det finns amningsrum ute så går jag helt klart dit. Lillan blir så distraherad bland mycket folk och där det är mycket ljud, hon kommer inte till ro. Jag ammar helst där det är lungt. Sen gillar jag inte att amma offentligt, jag är inte bekväm helt enkelt. Så jag undviker det så gott det går :) Och min lilla bökar så mycket också så det är frustrerande, funkar bäst hemma i lugn och ro. Och jag vill inte flasha mina bröst heller.

    Att amma en 5 åring känns helt galet. Enligt mig så är amning för bebisar och inte för barn, stora barn. Min gräns går senast 2 år, men jag kommer nog inte amma tills det. Känns nog mest rätt att sluta vid 1 år :)
    Sen är barn elaka emot varandra, så hur stor är chansen att få elaka kommentarer ifrån andra barn när dom ser/ får reda på att hon ammas? Känns fel emot barnet att amma så länge, egoistiskt

    SvaraRadera
  2. Jag tycker man får amma var och hur man vill. Fjortisar går med tuttarna upptryckta till halsen men använder man dem till sitt avsedda syfte tycker folk "att man visar för mycket hud".

    Snackar man däremot för själva barnets dels å behöver ju ett barn som kan äta fast föda och har fått tänder ingen amning. Däremot är ju innehållet fortfarande bra för barnet så tycker man det är mysigt att amma kan man ju fortsätta ännu längre om man så vill.

    SvaraRadera
  3. Är tandläkare och vet vilka skadliga effekter amning kan ha på barns tänder. Vilket mamman med all säkerhet fått info om på besöken hos tdl. Fel att blunda för barnets tandhälsa?
    Valde att själv amma i 6 mån och tyckte amningsrum var toppen! Främst för bebisens lugn och ro som ni säger =)

    SvaraRadera
  4. Man får väl göra som man vill men jag kan nog tycka att det är på gränsen till pedofili när man sitter och ammar en 5 åring.. För då är det liksom inte för barnet skull, de har ju inget behov av bröstmjölken längre utan då är det bara mamman som tycker det är så skönt osv.. Vidrigt tycker jag!!

    Sen är det väl upp till mamman om hon vill amma eller flaskmata sitt barn, tycker ingen ska lägga sig i med pekpinnar hit och dit. För barn mår inge sämre av ersättning i dagens läge.

    Jag valde tex att inte amma mitt barn, för att för mig är brösten väldigt sexuella.. har väldigt mycket känsliga zoner där eller vad man ska säga som gör en sexuellt upphetsad och då skulle det kännas så fel för mig att ha ett barn där.. skulle inte känna mig bekväm alls!
    Så som sagt för mig är brösten sexuella...
    Men för det ser jag inte fel i att mammor väljer att amma sina barn..
    Dock tycker jag bara det är vidrigt och fel att amma ett barn som är så stort som 5 år..

    SvaraRadera
  5. Malin: roligt yrke! Ska faktiskt bleka tänderna i feb. Kan stolt skryta lite extra till dig då att jag är 26 och aldrig har haft hål.

    Tack för din information. Aldrig hört. Har jag lärt mig något nytt. Får man fråga varför bröstmjölken inte är bra för barnets tänder? Gäller samma för ersättning?

    SvaraRadera
  6. Jag personligen ville inte amma offentligt. Däremot kunde jag bara amma 1 månad, så det blev aldig något problem, men jag bryr mig absolut inte om vad andra gör. Jag, som du, har också prioriterat lugn och ro vid matning :)

    SvaraRadera
  7. Marie: Det jag ville lyfta fram var att som jag uppfattade det så trodde mamman i dokuentären att amningsrum var för att man ville skyla brösten. Jag som flaskmatade, ville jag skyla mina armar då?

    När jag ammade hemma och vi hade LUGNT besök hade jag amningssjal. Den som syns på bilden i inlägget.

    (Ammade i två veckor ungefär)

    SvaraRadera
  8. Okej, jag såg inte dokumentären tyvärr.. Ja du ville väl det :P Nej, men det är inte lätt att förstå sig på alla.

    SvaraRadera
  9. Innan jag fick barn hade jag bestämt mig för att jag aldrig skulle amma offentligt men jag kom rätt snabbt på att det inte funkar. Man blir ju helt isolerad och oflexibel om man inte kan amma om man är ute på ärenden. Däremot försöker jag göra det så diskret som möjligt. Har alltid med mig en liten filt eller något så jag kan täcka tutten ;) Däremot märker jag att min bebbe vill äta där det är lugn och ro. Försökte amma honom på ett fik i går och det funkade inte alls. I staden där jag bor är utbudet av lugna vrår för amning en bristvara. Det finns en liten hörna på biblioteket och man kan få sätta sig i väntrummet på det BVC som finns på stan. Men annars vet jag inte vart man ska ta vägen!?

    Men för att svara på din fråga. Innan jag fick barn så tyckte jag nog att brösten var mer sexuella och än vad de är nu...haha :) Nu är de mjökpåsar och de fantastiskt praktiskt att alltid ha mat med sig till sin bebbe. Det är bara fram med tutten liksom..hm..ja :)

    SvaraRadera