tisdag 5 april 2011

På Ängsö Slott för att vandra i skogen

Igår hade min vän Lollo och jag planerat en utflykt. Vi skulle åka till en stor skog och gå runt där, så våra vovvar fick springa fritt och leka. Jag tycker det är grymt att bara låta dem gå i koppel i stan. Därför gör jag gärna utflykter ibland med in hund så han får uppleva naturen. Jag ville till ett slott som hade en fin skog intill sig, men jag visste ej vilket av Mälardalens slott detta var. På nåt vis så blev det rätt slott tillslut. Slottet heter Ängsö slott, (äldre stavning Engsö), och ligger i Västerås kommun. Det sägs att det spökar där. Själv har jag aldrig upp levt något övernaturligt i slottets närhet....förns igår. Fanns ett litet lusthus på en stor gräsmatta. Helt plötsligt stannade jag upp. -Tyst Lollo! Lyssna. Innefrån lusthuset hörde man knackningar. Jag ville kolla vad det var men Lollo var jävligt snabb på att gå vidare. Var hon rädd? Jag ville se efter varför det lät innefrån lusthuset. Någon sorts pump gissar jag på, men inne i ett lusthus mitt på en stor gräsmatta? Lollos teori var inte ens trovärdig. Hon gissade på en "akt". Det var en konstig akt med tanke på knackningarna En här och där Boom, 4 sekunders mellanrum, Boom. Hahaha.

Vi åkte hemmifrån mig kl 15:00. Det var lätt och hitta då det var skyltat väldigt bra från Västerås ända ut på landet. När vi parkerat bilden så la vi kopplen i bilen. Hiro och Dante var väldigt lydiga och fast de fick springa fritt, höll de sig runt våra ben. Som ni ser på bilden håller de ihop väldigt tajt. De springer ej ifrån varandra. Sötnosarna tycker om att gå ihop.
Här kissar de på VARANDRA! Ni får själva föreställa er hur mycket vi skrattade åt detta. Även hur glad jag blev över att jag hann fånga det på bild.
Lollo.
Vi är på väg till skogen. Går igenom en lång allé först.

Vi töntar oss och skrattar. Utflykter skall vara roliga!

Det var kallt i luften men ändå varmt ibland. Tex mot en husvägg var det torrt på gräsmattan och varmt från solens strålar. Är ändå väldigt tacksam över att jag tog vinterjackan och skorna.

Jag och Lollos hund Dante.

Nu har vi kommit till skogen. Finns massa stigar i skogen men en som leder ner till vattnet. Den stigen heter "Grevens stig" och det var den vi valde. 1,5 kilometer till vattnet gick vi. Och sen 1,5 kilometer tillbaka så klart. Så 3 kilometer fick hundarna springa, leka jaga, och med sina små ben ta sig fram.

Skogen var en riktig trollskog med mossbeklädda stenar och små träsk. Vi hittade massa spår från djur. På vissa ställen hade någon bökat i jorden. Kan vara vildsvin. Vi hittade olika sorters bajs från rådjur och hjort. Vi säg massa bon under stenar och i stubbar. Lyckligtvis stötte vi inte på några djur. Kunde vara farligt för hundarna att hitta en orm eller stå öga mot öga mot en älg.
Vill tillägga att det är perfekt att åka ut i skogen med sina djur nu, för alla äckliga småkryp sover fortfarande. Snart kommer den här skogen att vara full av skogsmyror! Tro mig, Jag vet.
Till en början var hundarna väldigt försiktiga, men efter en bit in i skogen, så upptäckte dem att vi inte ropade "Kom". De började springa lite längre och längre ifrån oss. Det blev jaga kring ett träd.


Runt, runt ,runt.

De lekte gärna PÅ mina fötter.
-Blanda inte in mig i era lekar, sa jag.
De lärde sig snabbt att hoppa över rötter och ta sig ner från stora stenar. Lilla Dante har annan päls än Hiro. Han har fortfarande kvar valppälsen. I valppälsen fastnade det gärna saker. Typ en hel skog. Hahaha. Dante sprang runt med en hel kvist på sidan, pinne i baken och mossa under nosen. Vi fick hjälpa honom ibland att plocka bort lite saker, när det hade fastnat för mycket skog på honom så han fick svårt att gå.


Titta va fint!!!! En damm som Lollo sa. Jag vill säga träsk eller kärr. En damm är fin med blommor och stenar runt och innehåller änder. Här bor det spindlar och grodor, så ett kärr va?

Nu har vi kommit fram till badplatsen och en stor lerig gräsmatta.

Här lektes det jaga. Som på alla andra platser hela färden.

Min lilla hund Hiro. Nästa bild är en mossbeklädd sten i trollskogen.
Kärret igen, fast på väg tillbaka. Det var så fint och gav så många olika färger beroende på vart man stod.

Lollo och Dante.

Dante vill inte kramas. Han vill ner och leka med Hiro... som är upptagen med att fotas med mig;)

Bus bus mina bebisar. Så där ja, nu är vi tillbaka till allén igen.

Vi gick i slottsparken och tittade på allt som hörde till.


Kapellet. Jag hittade ett jättegulligt gammalt lås i en dörr.

Här var det varmt och vi tog en paus här.

Det var så skönt i solen.
Här sitter jag mot en gammal gravsten och njuter av solen.


Dags att bege sig hemmåt.

Lollo och henns hund Dante.

Lollo pratar med sin mor i mobilen.

Nördbild, enda jag hade på oss två ihop. Framme vid bilen. Hej då slottet.

Vad blir nästa utflykt?

9 kommentarer:

  1. vad mysigt ni verkar haft,jag är själv ute med mina hundar i skogen varje vecka så dom får springa av sig,det är så skönt se när dom får va lösa,

    SvaraRadera
  2. Jenny: Jag bor i stan så här blir det svårt att släppa Hiro lös. Blir då att man får åka på utflykt istället lite då och då.

    SvaraRadera
  3. En damm inte dam

    SvaraRadera
  4. http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/vasteras/Engso/Pages/index.aspx

    Du vet väl om att det är förbjudet att ha hundar lösa i naturreservat? Att det sedan dessutom är koppeltvång på hundar under tiden 1 mars till 20 augusti, hunden ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt.

    Tänkte bara upplysa om det så inte de vilda djuren, med ungar, far illa av hundar som skrämmer dem hit&dit.

    SvaraRadera
  5. Skruv lös!! Ska de där två bnollarna skrämma ungar? Snarare vi som var rädda att djuren skulle äta upp dem. Sunt förnuft gumman.

    SvaraRadera
  6. Gumman? Sunt förnuft är väl att följa det regler som finns för att skydda de vilda djuren? De handlar om respekt, reglerna finns av en anledning. Speciellt när det gäller naturreservat.

    SvaraRadera
  7. Är du seriös? Vem vet att det finns en sån regel som gäller 1 mars till augusti? Och menar du att våra små vovvar skrämde djuren? Snarare ser djuren dem som mat.
    Vart skall man gå då om man vill ge dem lite skog och natur? Jag vet då inte vilka grönområden som är reservat eller inte.

    SvaraRadera
  8. Japp, jag är helt seriös & det är din skyldighet som hundägare att ha koll på vilka regler som gäller för hundägande! Det är böter på att ha hunden lös under denna tid. Kan rekommendera Kungsbyns rasthage, där får hunden iaf springa i gräs & på kullar. Sen kan man väl även använda sig av spårlina, & flexi(kanske det enda stället där det "borde" användas). Just när det gäller Ängsö är vildsvinen många & har just nu ungar. Vilket innebär att kommer din hund emellan måste jag tyvärr säga att det är nässtintill kört. Hjortdjur med ungar är extremt lättstressade när det hör / ser hundar som skräller & skrämmer dem hit&dit. Du kanske inte ser dem, men de finns där.

    ville bara upplysa om detta så din hund/djuren inte råkar illa ut, så du slipper böter m.m.m

    SvaraRadera
  9. Vet inte varför men när jag läser detta tänker jag bara på en sån person som inte har så mkt bättre för sig och måste säga till om alla lagar och regler, vist är de bra att du bara vill väl men kanske går på lite för hårt. Typ som när man står på arlanda och det finns en gul linje vid rullbandet och en man kommer fram och säger: man måste stå bakom den gula linjen. lite skrattretande. Vist säger lagen att de är så men ibland känns det lite töntigt om jag ska vara ärlig! :)

    SvaraRadera