torsdag 19 juni 2014

Utflykt tillbaka i tiden

Vi har varit på utflykt Antonio och jag. Vi var på Vallby friluftsmuseum. Nu under sommaren är det levande museeum. Det innebär att det lever och går runt folk bland de gamla husen, klädda som förr i tiden. Man kan få hjälpa till med att skura golv, såga på gården eller delta i lektioner i byskolan.

Antonio hjälpte en piga med att skura golv. Sen sågade han med drängen på bakgården. Vi åt lite mellis på en trapp med en flock höns runt omkring oss. Sen gick vi och hälsade på i olika stugor. Antonio tyckte det var roligt att leta efter vart det var öppet. Sen promenerade vi till byskolan. Där inne var det så fint. Fröken bodde så mysigt. Antonio fick sitta vid skolbänken och rita på griffeltavla och sudda med hartass.

Sen kom Antonios kompisar och mötte upp oss. Tillsammans gick vi på djurmatning. Anotonio ville köra vagnen med djurmaten på. Han tyckte det var svårt att låta bli. Vi fick klappa får och kossor.

 

Vi avslutade dagen med ett besök i lanthandeln. Bakom kassan så fick vi gå in. Där kunde man boi fina rum. Läskiga gubbar i verklig storlek satt och åt köttbullar och potatis. Elmo ville smaka på köttbullarna. Haha. På väg ut från lanthandeln upptäckte jag att Antonio fått med sig något som inte var hans. En gammal nyckel stoppade han i ficken. Vi skrattade så mycket och gicktillbaka. De som stod bakom disken hade ingen ning om dn ens kom där inne från. Ena tjejn fick nyckeln av Antonio och letade vart den skulle vara. Hon kom tillbaka och sa att hon inte alls visste. Så Antonio fick gå in och visa vart han hade tagit den. Hahaha.

 Här skurar Antonio golvet med såpa och vatten.




Så vackert här på Vallby. Det finns ett ställe som är gömt bakom två hus, där emellan finns det bord på en gräsmatta. Måste ha picknick där någon gång. Vallby är stort och hit kan man åka många gånger för att göra olika saker.

Här tittar Antonio på när en äldre pojke provar på att såga. Han går närmare och närmare. Till slut står han liksom framför alla andra. Haha. Jag ber honom att backa. Det rycker i honom. Han säger att det är svårt. Han går närmare och tillslut är han sådär nära igen, men han gör sitt bästa.
Antonio fick också prova på att såga, men jag har tyvärr inga bilder på det. Jag stod bakom och tillsammans höll vi i sågen.

Tonno kan inte. Blir så ledsen att höra. Du kan ju visst. Va duktig du är som kan såga.
Bara lite sa han. Han menade att den äldre pojken sågade av en hel bit, medans Antonio bara gjorde ett spår i träbiten.



 Alla tittar på Antonio som spikar.



 Här är vi i skolan.






 Nu kommer det mer folk och vi får sällskap.


 Samma visa varje gång vid detta träd. Suck.










Här drar Antonio iväg med matvagnen. Fick stoppa den. Han ville mata grisen med nappflaskan. Han ville mata grisen med gröt. Han ville mer än gärna hjälpa till, fast han inte fick, och grisarna skulle ju inte ens dricka ur någon nappflaska.

 Vi fick passa på att ställa massa frågor om djuren.


















 Läskig gubbe i verklig storlek. Åh, va vi skrattade åt denna.

 Tummen upp och säg apelsin.

En liten stuga innan utgången. Klart vi fastnade vi den. Önskar man fick gå in i den, men man kan bara kika in genom fönstren.



 

1 kommentar:

  1. Åhh va mysigt att gå på museum och kolla hur man levde förr, barn brukar ju tycka sånt är jätteintressant oxå. Ser ut att vara från "Emil-tiden" ungefär. Den uppstoppade gubb-dockan såg ju både läskig och rolig ut!

    SvaraRadera