torsdag 12 december 2013

Beroende på vilket kön ett litet barn har mellan benen har du olika antal klädesval

I morgon är det Lucia. Genusmorsan har tänkt lite. Och ni som aldrig skulle klä er pojke i rosa/ flicka i blått behöver ju inte läsa. För vi har väldigt olika åsikter. Jag har väldigt starka åsikter och har svårt att förstå att en färg är genus. Att en leksak är stämplad med ett kön osv.

 

HUR som haver (ni som hängt med fattar skämtet).

I ett luciatåg kan man vara lucia, tärna, stjärngosse, tomte eller pepparkaka. ( Ja, paket kan man också vara om man heter Marlene. Jag var ett stort paket i skolans luciatåg klass 8).

Men jag tänker så här. Om man är tjej kan man välja på 4 saker. lucia, tärna, tomte eller pepparkaka. Ännu längre tillbaka vet jag inte om tjejer ens kunde vara pepparkaka för då var det bara pepparkaksgubbar.

Killar kan välja mellan 3 saker: Tomte, stjärngosse eller pepparkaka.

Jag tycker barn kan välja mellan 5 saker: lucia, tärna, stjärngosse, tomte eller pepparkaka.

Att de får välja själva vilken dress de vill bära. De är ju barn.

 

Detta utvecklades när jag och Gabriel tillsammans skulle hämta Antonio på förskolan. Vi läste en lapp i kapprummet om att man fick komma på fika på fredag och att barnen fick vara luciaklädda. Jag tänker på ett speciellt sett som för mig bara är så självklart när det gäller så små barn, så jag sa till Gabriel: Undra vad Antonio vill vara. Han kommer ju inte vilja ha hatt så antingen vitt linne, röda kläder eller bruna kläder.

Gabbe ba: va, han kan ju inte ha vitt linne och glitter. Det är ju för tjejer.

Så du menar att beroende på vilket kön ett litet barn har mellan benen, gör att de får olika antal klädesval att välja bland?

 

Mitt barn får vara precis vad fan han vill för mig. Fast nu hade jag två dressar hemma, tomte och pepparkaka. Tomten är borta av någon mystisk anledning så han ska vara en pepparkaka.

 

Får era barn vara vad de vill, eller hindrar ni dem? Tar ni bort vissa alternativ?

15 kommentarer:

  1. OM du nu är så genusfri som du vill låta påskina, hur kommer det sig då att dom två utstyrslar du har köpt är en röd tomtedress och en pepparkaksGUBBE-dräkt? Vore inte det mest logiska med ditt genusfria resonemang att du skulle ha köpt tex glitter. En pepparksksklänning. En luciakrona...
    Nu kommer du väl tycka att jag attackerar dig, men jag är bara nyfiken. Jag tror nämligen inte att det är så lätt att vara genusfri som man tror. Jag tror att man undermedvetet halkar in i gamla hjulspår oavsett om man vill eller inte.

    SvaraRadera
  2. Tänkte lite samma som ovanstående kommentar??....

    SvaraRadera
  3. Håller inte med ovanstående. Även om man har genus i bakhuvudet så måste det fortfarande vara OK för en pojke att vara pepparkaka och för en flicka att vara tärna osv. Annars blir det ju vara någon slags tvärt-om-metod (jag är genusmedveten så jag klär min son i klänning ungefär). Jag tycker att det är bra att du uppmärksammar sånt här och tar ställning gentemot din sambo. Du har då kommit en bit längre än många andra!

    SvaraRadera
  4. Det var nog den gulligaste pepparkaka jag sett i alla fall :) Jag tycker att barnen skulle kunna få vara med och hitta på lite nytt själva också. Hitta på lite nya traditioner som passar till Lucia. Paket var ju en kul ide, varför inte lussebull, ängel, fåraherde eller något annat som inte är tråkigt kille/tjej-inriktat

    SvaraRadera
  5. Du snackar skit Marlene! Varför köper du inte klänningar till din son och låter dessa ligga framme så han kan VÄLJA mellan klänningar och byxor varje dag om du nu tycker som du gör?

    SvaraRadera
  6. Min fyraårings dagisgrupp skulle ha sitt firande utomhus i morse. Och då skulle man tänkt på att kläderna skulle passa utanpå overallen vilket inte jag hade. Vi hade en tomteklänning i större storlek som var lite rock-liknande som jag tyckte sonen kunde ha, men då satte sig hans far på tvären för att det var ett tjejplagg. Känns så onödigt med sådant, särskilt när det ändå var kolmörkt ute och sonen gärna hade velat ha den.

    SvaraRadera
  7. Genus handlar om att ge alla samma möjligheter oavsett vilket kön man har!

    SvaraRadera
  8. Jag tror alla är överens om att alla människor är lika värda och alla ska ha samma möjligheter! Japp stämmer! Men folk som snackar skit som Marlene gör förlöjligar kampen om den riktiga jämställdheten! Jag skulle stötta min son till 100 om han ville leka med dockor om han ville ha en klänning osv! Men jag tycker inte att jag lär min son att vara en bra människa och ha respekt för kvinnor och att tycka att kvinnor är lika värda genom att klä honom i en klänning är lära honom hur man sminkar sig..... Sånt förlöjligar allt som har med jämställdhet att göra och det stör mig!!!

    SvaraRadera
  9. Jag tolkar det som att hon menar att TANKEN på att hennes son skulle kunna få välja att ha vitt linne och glitter inte skulle vara nåt konstigt, att inställningen ska vara " han får välja de om han vill" och om han skulle välja "de som inte är enligt normen" så skulle det vara okej. Det betyder inte i sin tur att han inte kunde vara pepparkaka. Pepparkaksflicka/pepparkakspojke.. who cares!!? :P

    Det finns, på tal om klädval, både kjolar och klänningar avsedda för män . Kilt och Galabiyya (Jellabiya).

    Tycker för övrigt att det mest intressanta här är hur de flesta kommentarerna är anonyma.

    Alla kämpar på olika sätt för att förändra världen till det man tycker är de bättre. Även om jag själv inte tänkt skaffa barn så försöker jag vara medveten om genus och hur vi formas sen födseln till att bli en del av normen. Att vara medveten och tänka på nya sätt är nåt av de bästa som finns tror jag. Gäller nästan allt.

    God fortsättning.
    // E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska förändra världen du och jag. Hör jag det. ;)
      Ja, så menade jag, det du skrev. Att de ska ha lika valmöjligehter. Inte klä barn tvärtom. Genus är inte att klä pojke i klänning, utan det du skriver; vad är normen. Varför är detta normen och inte något annat.

      I år hade många leksakstidningar tänkt till och pojkar lekte med hundar och en flicka var spindelmannen. Alla barn lekte med alla leksaker. SÅ tycker jag det ska vara. Pojkar kan rita och leka i dockskåp och flickor ska kunna leka med hjältar och ha en radiostyrd bil. Men vad säger normen år 2013? Är det tvärtom då? För mig är det helt naturligt. Klart ungarna ska ha samma valmöjligheter.

      Radera
  10. När min son var 1,5 hade han blått linne, rosa keps å halsband på sig, FÖR att han sett detta hemma å för att han ville. I Lekparken kallade alla honom för flicka. Jag blev arg. För det var deras gamla tänk att det alltid ska vara så att flickor ska bära rosa.. Men en sak, rosa är från början en pojkfärg. GOOGLA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va konstigt egentligen att färger har kön! Att saker har kön.
      Om man gör ett test i en förstaklass, att de ska sortera in olika färger och föremål under rubrikerna : POJKE och FLICKA. Undra hur det skulle se ut? Hoppas hoppas att barnen säger att de inte går att sortera.

      Radera
  11. jadu :/ de undrar jag med å de hoppas verkligen jag med

    SvaraRadera