onsdag 20 maj 2015

E18 i rekordfart för att hämta en balk till en laboration

Idag var det labb i skolan. Vi har fått designa egna balkar i datorn och sen gjuta dem med hjälp av sandgjutning i ett gammal gjuteri i Eskilstuna.
Jag visste att det var labb idag. Jag hade packat med anteckningsblock och kameran då vi skall skriva en rapport där labben ingår.

Jag sitter efter en lektion i skolan och pluggar. Blir klar. Internet strular så bestämmer mig för att gå ner och sätta mig vid entrén. Jag har ändå bestämt möte med min grupp 30 minuter innan labben så vi kan diskutera upplägg av rapporten. Då ser jag någon ut klassen sitta med  sin grupps balk. Balk. Vem har våran balk...

Hum, jag? JAG!??? Vart?

Ingen trodde riktigt på att jag hade glömt den hemma i Västerås för det är jag. Fröken som tar tag i allt, fixar allt, och har koll på allt. Jag hade glömt gruppens balk hemma i Västerås. Eller, jag mindes inte ens att det var jag som hade den.

Nu gällde det att agera snabbt.
Problem: Check.
Lösning på problemet: Hämta den.
Tid: 60 minuter.

Pontus i min grupp satt vid ett bord. Han hade bil. Bilen stod i ett garage i stan. Nu gällde det att skynda sig.

Körde till Västerås, hem, hämtade balkhelvetet. Ringde läraren och förklarade att vi två blev sena men att resterande av gruppen fick starta så gått det gick. Åkte tillbaka till Eskilstuna, blev avsläppt vid skolan, sprang till salen. 20 minuter sena, men vi hann och vet ni vad? Vi hade den starkaste balken av alla grupperna. Woop woop.

Mötet gick galant då Sara ur gruppen fick ta min roll och styra upp att dela ut det som var kvar av rapporten. Hon meddelande även hon läraren att vi blev sena.

 Sofia, Sara, Pontus, Marlene, Robin.

Last som läggs på uppifrån. Balken är gjort i Aluminium. Den knäcktes strax efter att lasten passerade 7000N. Det är i runda drag 700 kg och man sätter g=10. g är egentligen 8,92 så 7000 Newton är 713 kg. Men våran balk klarade mer än 7000 Newton. Mindes ej hur mycket, men helt sjukt att den där lilla aluminiumbalken klarade så stor last.

Våran balk gick inte ens av utan knäcktes bara. Efter att ha fått över 700 kg på sig, tryck uppifrån, hände detta.
1 kommentar: