tisdag 16 juni 2015

Gjuta med choklad

Jag kan räkna ut hur mycket man kan tippa ett skåp innan det faller man jag kan inte smälta choklad.
I skolan har vi fått göra en gjutform. Jag och min grupp gjorde en nyckel. Nyckeln är gjord i CAD och sen är den fräst i ett arbetsstycke. Det var mycket problem när vi skulle göra formen. Verktyget som fräste bort material ut stycket gick sönder. Sen när vi skulle få en ny del glömdes de 4 hålen bort. Hur som så har jag efter lektionstid fått ihop två bitar som passar och med lite hjälp gjort omborrningar så det blev ett sammanhängande hål upp till ytan då ena delen byttes ut.

Jag valde att smälta Marabou mjölkchoklad. Det går inte så ni vet.

Metod 1; Lägg chokladen i en skål i kokande vatten.
Resultat: Chokladen smälte ihop till en röra men blev inte rinnig.

Metod 2; Lägg en porslinstallrik på kastrullen med kokande vatten under:
Resultat: Chokladen behöll formen men blev mjuk. Men en sticka kunde jag röra om chokladen till en smet men den blev inte rinnig.

Metod 3; Lägg chokladen direkt i kastrullen.
Resultat: Kastrullen kan brännas vid i botten.

Metod 4; Lägg chokladen direkt i kastrullen och tillsätta pyttelite vatten.
Resultat: Vattnet börjar bubbla och chokladen smälter. Chokladen blir rinnig men man måste ha i lite vatten så fort det kokar torrt.

Slutresultat av metod 4: Ja, chokladen blev tjockt rinnig och gick att hälla ner i formen lite i taget. Men fast det fick stå flera timmar i kylen så stelnade den inte. För mycket tillsatt vatten.






 

1 kommentar: