söndag 31 augusti 2014

Arkeologidagen på Anundshög

Idag var hela familjen på Arkeologidagen på Anundshög. Det va verkligen en dag för hela familjen. När vi kom dit så möttes vi av ett tält och en öppen eld där man fick prova på att baka bröd på förhistoriskt vis. Jag och Antonio gjorde ett varsitt bröd som vi sedan la på elden, och när det var klart så tog vi på lite smör och åt.

Sen gick vi och tittade på runor och stora stenar. Antonio ville gärna klättra upp på en sten för det hade han sett att de andra barnen gjorde. Jag hjälpte honom att klättra upp på en sten.

Fornlämningsmiljen kring Anundshög är magnifik. Det är ett väldigt vackert ställe och det finns mycket att titta på. Eftersom att det var arkeologidagen idag så fanns det lite skoj för hela familjen. Antonio och hans pappa spelade memory där man skulle hitta olika gudar, sedan gjorde jag och Antonio ett halsband. På den stora träplattan kunde man skriva sitt namn i runskrift, men Antonio valde att rita en spindel där istället. Antonio valde pärlor helt själv, och som ni ser så tycker om när saker och ting matchar med varandra. När han var klar med sitt halsband fick han hjälp att knyta ihop det. Sen var det dags för målning. Antonio och pappan målade en jättefin teckning som Antonio senare gav bort till sin mormor. (Hon blev glad, den sitter på kylen där hemma).

Vi avslutade våran dag på Anundshög med att åka häst och vagn. Givetvis var även det grattis.
Det var jättemysigt att sitta på fårskinn på bänkarna när vagnen åkte runt på området.

Sen skulle vi går mot bilen men Antonio blev törstig så vi gick in på fiket och drack lite vatten, och sedan begav sig hela familjen hemåt. Vi har haft en underbar dag, hela familjen, och vi har umgåtts och gjort mycket roliga saker. Tack Anundshög att ni ordnade ens så bra dag.

 Klassiska på-väg-till-bilen-bilden.

 Här är vi framme och har parkerat bilen.

 Dagens outfit.

 Antonio i farten.

 Här lagades mat på förhistoriskt vis.

Antonio oh jag gjorde ett varsitt bröd. Hans händer var så små så han fick göra en liten smörgås. Här har jag lagt bröden på elden. Jag var kletig av deg och mjöl. Tur jag hade med mig våtservetter.


 Här vänder på dem.


 Nu är de klara. Här bär vi Antoios lilla bröd från elden, fram till bordet.

 Titta va söt den blev.

 Här spelar Antonio och Gabriel memory.
 Jag hjälper Antonio att trä på pärlorna på hans halsband.


 Antonio har gjort. Jag har knutit brickan och trätt på pärlorna. Men han har ritat och valt pärlor. En till bricka, men det blev så tokigt om den hängde på halsbandet, så den fick han ha i ficka istället.

 Här knyter en tjej ihop hans halsband.

 Dags för målning.


 Antonio använder sig av både svamp och pensel när han gör sitt mästerverk.

 Teckningen fick ligga på tork medans vi gick för att åka häst och vagn. När vi åkt klart gick Antonio och pappan upp på stora kullen medans jag hämtade teckningen.


fredag 29 augusti 2014

Första dagen i skolan

Igår var det första dagen i ny skola, ny stad.

Det var välkomsttal med information, rundvandring i staden, och sen upprop. Det var mycket dåligt med bussturer till Västerås så jag fick lite panik där. Uppropet var 13:15 och tog 20-30 minuter. Bussen till MDH Västerås gick 16:15. När vi skulle göra stora strutar och sätta på våra huvuden och leka förnedringlekar backa jag snyggt ut ur rummet. Haha. Nej då, jag gick bara. Gick till tågstationen och betalade 80 kr för en biljett till Vässan.

Jag tycker inte alls om såna lekar. Om man inte vill göra något ska man få straff. Jag vill bli välkomnad, inte förnedrad.
Det var säkert roligt när jag var yngre. Har för mig att jag ville bli nollad när jag började på gymnasiet men det blev inget där riktigt. Nån lek i en mindre grupp, men det var ju roligt det med.

Men många andra hade säkert roligt igår. Jag tyckte det var jobbigt att vara fast i en stad och inte komma hem.

Jag somnade när jag kom hem. Huvudet snurrade. Jag var irriterad av att allt var så oklart. Alla våra scheman var fel och inget var klart. Det scheman som fanns var alltså inte rätt. Och jag hade suttit och studerat båda och kollat vilken grupp som hade bäst tider i och med dagislämning, hämtning, och busstider från Västerås till Eskilstuna. Får hoppas det är fixat idag så vi här hemma kan planera om då.

Jag var inte på mitt bästa humör igår så Gabbe gick till kiosken på kvällen för att köpa godis till mig. Snällt va?! Idag vaknade jag glad och utvilad. Fantastisk morgon. En älva hade under natten strött pulver över Antonio så när jag kom in och väckte honom och sa; Nu är det dags att vakna, vi ska till dagis, så vände han sig inte om och ville somna om. Nej nej, har aldrig sett nåt likande. Han rullade över sängen, hasade sig ner på golvet, gick runt sängen, fram till mig, sträckte upp armarna och sa, nu ska vi till dagis. Jag bar in honom i badrummet (Jag vet, jag ska inte bära!!), la honom på skötbordet och bytte blöja. Borsta tänderna?, frågade han. Ja, vi ska borsta tänderna. Hela tiden sa jag att jag var så glad för han var så duktig.
Vi borstade tänderna efter lite bråk och sen sa han, byxor. Ja, du ska få byxor. Jag frågade om han blivit stor under natten och han sa:
Ja, Tonno stor nu. Bära Hiro. (Vi har sagt att när Antonio blir stor, då kan han få bära Hiro).

Efter jag klätt på honom så lekte han med Hiro. Sen kliade vi på hunden och kastade leksak som Hiro fick springa och hämta.

Lämningen på dagis gick bra den med. Inge bråk, inge tvärtom. Allt var som en dröm. Höll mig i handen hela vägen från bilen. När vi kom in satte han sig ner så jag kunde ta av hans skor. Vi gick in, han gick till gruppen, och jag vände. Gick på två sek. Jag fattar ingenting!!!!

Snälla älva med älvstoftet, kom tillbaka fler nätter;)


Bussen kom fram 09:00. Kl 10:00 var det välkomsttal i Sporthallen. Det var lätt att hitta då en fadder hade lagt ut karta i en facebook-grupp. Låg nära Centralen där bussen stannade. Var bara det här med att slå ihjäl några minuter...

Jag var med om nåt panikartat när jag stod och väntade. När Lala hade kommit och vi stod utanför Sporthallen så var det slöa getingar som flög omkring. En vägrade lämna Lala. Satt i hennes hår, och sen på hennes jacka. Sen kom den på mig. Jag försökte vifta bort den och backa. Då flög getingen upp under mig kjol! Jag kände den mot låret och stod med särade ben och ropade att jag inte visste vad jag skulle göra. Jag bara väntade på sticket. Den stack lyckligtvis inte, den flög ut sen. Jag var skärrad och ville inte vara ute nåt mer. Synd att jag inte har någon bild på när jag stod där och var nära att dra upp kjolen helt.

Efter lite Snapchat så kom någon jag kände. Lala som gick basåret förra året. Vi gick inte i samma grupp, men samma klass. Så vi träffades ibland då jag gick på andra gruppens lektioner. Vi ska läsa samma program nu i Eskilstuna.

 Lite dansuppvisning.

 Faddrarna tar två varv runt hallen så alla ska se hur deras overaller ser ut. Hög musik spelas.

 Rundvandring i stan.

 Efter uppropet skulle vi göra dem här strutarna som man ska ha på sig i två veckor...

Inte riktigt min grej. Förlåt. Kände inte alls att jag hade roligt. Fick mest panik-känsla.

Hoppas det var många som hade en rolig kväll igår. Både Eskilstuna och Västerås hade ju nollning igår. Den pågår sen i två veckor framåt.