onsdag 31 augusti 2011

Svar på frågestunden om min graviditet

Va många roliga frågor som strömmade in under frågestunden. Den handlade faktiskt om min graviditet så jag skall försöka hålla mig till dem frågorna också. Fick en massa frågor om allt möjligt så temat skenade iväg en aning.
Här kommer alla mina svar.

Anonym sa...
Vad skulle du ha gjort om din bebis skulle vara allergisk mot Hiro ? ;( bara undrar, men vi får väll hoppas att det inte blir så.

Han får inte vara det. Hur stor är sannolikheten att det händer? Jag kan inte ens tänka den tanken. Tror att alla barn föds utan allergier förutom mot laktos. Allergi kan uppstå senare i livet och då finns det medicin mot det.


Anonym sa...
Är du rädd för förlossningen?
Får man göra kejsarsnitt om man är rädd? Jag är nämligen livrädd för just det. Fin blogg!

Jag är inte alls rädd. Har fått för mig att min förlossning kommer att ta två timmar och att Gabriel kommer stötta mig igenom allt. Jag är ju inte ensam utan vi gör det ihop. Sen att jag får ta lite smärta gör inget. Jag oroar mig mer för NÄR barnet vill komma ut. Han är ju beräknad på julafton men jag vill helst någon annan dag.

Ja, du kan välja kejsarsnitt om du är rädd att föda vanligt. Många som väljer planerat kejsarsnitt ångrar sig och föder vanligt ändå.
Finns massa hjälp att få för sin rädsla och din barnmorska hjälper dig med planeringen om hur du vill föda. Just det här med kejsarsnitt pga. rädsla kan du läsa mer om på vårdguiden:
http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Forlossningen/Forlossningsradsla/


Anonym sa...
Hur känns det att vara gravid ?
Är du rädd för sprutor ?

Just nu känns det bara bra att vara gravid. Jag känner mig glad, vacker och energifull. I början var det jobbigt för jag var trött 24 timmar om dygnet och hade ett arbete där det tydligen inte gick att vara gravid på. Konstigt nog kan arbetsuppgifterna inte anpassas efter att du är gravid på alla ställen. Tråkigt, tragiskt, ofattbart. Kräktes ofta, ville bara sova och mådde illa av en massa olika maträtter. Mådde dåligt både psykiskt och fysiskt just då. Kräktes av vissa lukter och blev superkänslig mot vissa saker. Minns att om någon andades i mitt ansikte med sin andedräkt fick jag spya i munnen på en gång. Allt var jobbigt i början. Sen avtar allt. Det är dem 12 första veckorna som är jobbigast.

Nu idag mår jag ju super. Att vara gravid är ingen sjukdom så man skall inte åma sig. (som mamma säger). Jag skyller sällan på att jag är gravid. Gabriel är glad över det. Tex jag orkar inte resa mig för jag är gravid, jag kan inte laga mat för jag är gravid, jag kan inte gå ut med Hiro för jag är gravid.

Jag är inte rädd för sprutor det minsta. Spänner mig inte ens. Det gör ju inte ens ont när den åker in, möjligtvis när nålen åker ut.


Anna sa...
Strecket som går från naveln och nedåt? Syns på bilden..

Strecket jag har på magen, även kallad hormonrand, får många när dem blir gravid. Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Vissas är jättemörka och andra, som mitt, lite ljusare.

Jag solade inget i somras då jag var livrädd att strecket skulle bli mörkare. Man kan ju få pigmentfläckar på både kropp och ansikte om man solar och är gravid.

elin sa...
Vad har du köpt för mamma kläder och vart?

Jag har inte köpt ett endaste mammaplagg förutom BH:n.

Har fått två par byxor med sån där hög mamma-mage men använt dem få gånger. Trivs ej i jeans. Jag har helt enkelt löst sittande tunikor på mig. Får låna många toppar och tunikor av min mamma. Hon har ju en annan stil än mig, och dem plaggen hon äger passar bättre nu när magen står ut, än mina tajta t-shirtar.

Har tittat på mammakläder men det är så dyrt. Pejar inte ut en massa pengar på kläder jag skall ha i 4 månader bara.

Dock har jag köpt storlek L på alla nya kläder för jag kommer ju vara stor även efter förlossningen. Och de plagg jag köpt är för höst och vinter och det måste jag ju ha. Men köper inte just ”mammakläder” som jag inte kommer använda nå mer.


Anonym sa...
Har din navel ploppat ut än?

Den är på väg. Pillar ofta på den genom tröjan för det känns så konstigt. Jag tror vi snackar nån vecka till bara, sen är den ute.


Anonym sa...
Var graviditeten planerad? Hur berättade du för Gabriel att du var gravid?

Den var planerad. Jag slutade med min p-ring och sen fick det som hände hända. Det tog tid.
12-24 timmar i månaden kan man bli gravid.

Fakta från www.babycenter.com:
” När är bästa tidpunkten att ha samlag om vi vill ha barn?
Det bästa är om ni har samlag så nära ägglossningen som möjligt (när ägget släpps från äggstocken). Spermier kan leva inne i kvinnans kropp i upp till sju dagar (NCCWCH 2004: 26), men ägget överlever bara ungefär 12 till 24 timmar. Om ni vill öka sannolikheten för befruktning bör ni helst ha samlag en eller två dagar före ägglossningen. På så sätt finns det en frisk uppsättning spermier som väntar i äggledaren när ett ägg släpps.”

Coolt.

Jag hade magkatarr för jag mådde dåligt pga. av vissa orsaker. Jag kräktes av magkatarren och åt medicin mot syrorna. Medicinen hjälpte men två veckor senare började jag kräkas igen. Jag förstod ingenting. Ringde till mamma och frågade om hon ville följa med till apoteket.
Senare samma kväll kissade jag på stickan och såg hur det blev ett starkt blått kors=gravid.
Jag var själv hemma. Gabriel var borta över helgen och jag minns att jag gick fram och tillbaka, tog mig över pannan och sa ”o my god” gång på gång. Jag visste att Gabriel hade fotbollsmatch och var säkert ute på planen så att ringa honom tjänade inget till. Jag ville skrika ut till hela världen vad som hade hänt men var helt ensam och hade ingen att dela det med. Jag satte mig i soffan och tårarna rann, de sprutade och jag hyperventilerade. Ringde till mamma men hon svarade inte. Ringde till Gabriel för att testa och av ett under var det paus och hans mobil fanns i närheten. Han var så lugn och snäll. Hörde inte vad jag sa. Mellan snyftningar och hetsiga meningar förstod han och frågade vad jag ville göra. Han var så go.
- Vill göra? Vadå göra?
- Ja, men du är ju ledsen.
- Jag är glad fattar du väl!! Och jag gråter för jag vet inget annat.
Han blev glad. Allt var bara så svårt att förstå.
Sen fick jag tag på mamma och berättade.

Jag hade innan det fantiserat över hur det skulle gå till att få berätta för Gabriel att jag var med barn. Slå in ett par söta skor i ett paket. Ställa fram ett vackert stilleben på köksbordet som beskrev vad som hänt. Få filma hans reaktion. Sånt man ser på youtube. Men det som hände var inte ens i närheten av mina fantasier.Erika sa...
Detta är ju inga graviditetsfrågor, men eftersom det är en frågestund iallafall passar jag på ändå^^
*Slänger du tidningen när du läst ut den eller sparar du den?
Alltså lite dyrare som vecko revyn, inredningstidningar osv.

Slänger. Inte så att man läser dem igen. Nån inredningstidning kan jag spara ett tag..

*Bara för att jag och min kompis sitter och diskuterar hur ofta vi tvättar våra bh:ar nu, så måste ju jag bara fråga dig detsamma, haha. En av oss byter dem varje dag som trosor, den andre av oss kan ha den i upp till 2 veckor innan den åker i tvätt!

Efter behov. Skulle aldrig slänga min BH i smutsen efter 1 dag då förstörs den ju efter alla tvättar. Och hur många BH:ar måste man inte äga då? Har man problem med svettlukt så kan jag förstå om man gör så…

*Hur ofta renbäddar du?

Efter behov. När det inte känns fräscht eller jag ser att det är smutsigt.

*Kan inte du visa kort på din lägenhet? Som sovrummet, badrummet osv:)

Det är ju redan med emellanåt. Kan visa badrummet då, nu när saker börja falla på plats efter renoveringen.

*Och åh, vill se ditt badrumsskåp- shampo & balsam osv :D

Hum, det ser nog inte ut som du önskar. Är typ tomt, då sminket står i ett annat rum sedan renoveringen och nu trivs jag med att ha det i ett annat rum så badrumsskåpet innehåller nån kräm, tandborstar och Gabriels deodorant.. ;)

*Och din garderob!!! :D :D :D *hoppas* puss på bästa bloggen<3

Har visat garderoben förut men kan visa igen.

Puss tillbaka


Charlotte sa...
Kommer du att filma förlossningen? :)
Lycka till!

Hahaha. Den kommer att dokumenteras ja. Bilder eller film, eller blandat. Kameran ska med!


Frida sa...
Hur lång tid tar det för dig att fixa dig på morgonen? Vad använder du för smink på en vardag?

Menar du från att jag går upp tills jag är klar? Det där kan jag köra på 20 minuter. Lätt.
Smink en vardag:
Foundation
Ögonbrynsfärg
Eyeliner
Kajal
Mascara


Anonym sa...
Har du tränat något i ditt liv/innan graviditeten? Eller vad gör du för att hålla dig i form? Du har en sjukt fin kropp!

Jag tränar inte. Har väl tränat någon vecka och köpt gymkort men mer än så höll det inte. Tycker det är tråkigt. Gör inget för ”min form”. Tror utstrålning påverkar mycket och jag trivs med mig själv.

Äter du vad du vill, eller försöker du att äta nyttigt (alltså innan graviditeten). För nu antar jag att du vill försöka äta så den lilla får näring ;P

Vad jag vill äter jag ju inte för då går jag upp. Men jag äter inte någon speciell diet och tänker mig inte för innan jag stoppar nåt i munnen. Jag älskar mat och äter mer än Gabriel. Alltid gjort.

Mat kan jag äta hur mycket som helst av. Det är godis och snabbmat jag går upp av. Gick ju upp rejält där i vintras så då la jag om kosten helt. Lyckades gå ner till min målvikt (som var 58 kilo).

Nu äter jag snabbmat ibland men mår dåligt av det och blir trött i kroppen. Så äter helst lite nyttigare då jag vet att jag mår bättre och orkar mer.

maria sa...

Här kommer lite frågor =)
1: Vad är det sämsta respektive bästa med att vara gravid?

Sämsta just nu finns inget. Bästa är att det är okej att äta innan maten. Även när man är bortbjuden så kan man be om en macka. Det är okej att rapa och fisa inför vem som helst. Det är typ tillåtet med allt. Inget höjer på ögonbrynen, man är ju gravid=)

2:Vad tror du att du blir för en mamma?

En bra mamma, en stöttande mamma, en rättvis mamma.

3:Vad kommer dina bästa mamma egenskaper vara respektive svaga?

Bästa, jag tycker det är roligt att åka på utflykt. Roligt att hitta på saker med barnet/barnen. Är påhittig så tråkigt kommer vi inte att ha.
Sämsta, än så länge vet jag inte. Får se vad det blir…

4:Är det något du oroar dig för?.tex förlossning m.m

Inget som oroar mig, aldrig varit.

5:Hur förbereder sig Gabriel inför papparollen?

Inte på något sätt. Hur förbereder man sig? Läser en bok? Jag berättar ju allt för honom.

6:Har du eller haft några cravings?
HeHe det va lite frågor från lilla mig.. =) ska bli intressant att läsa alla svar sen.!
*kjamis*

Inget alls. Jo, jag har saker jag tyckt om förut en inte just nu när jag är gravid. Sen finns det saker jag fattat tycke för som jag inte gjort innan jag blev gravid. En inget jag måste ha varje dag. Tex frysta hallon är gott. Allt med bär är gott. Bär, frukt och rotfrukter=)

Kakor för diabetiker

Jag tänkte baka kakor som även en diabetiker kan äta. Någon som testat detta förut och kan länka till ett gott recept? Hittar en massa men vet inte hur det kommer att smaka. Vill inte gå och inhandla massa ingridienser i onödan.
Hittade det här som var lätt att göra.

tisdag 30 augusti 2011

Svar på alla frågor om mitt hem

Har fått en hel drös med frågor från en tjej som heter Anna.


Anna har precis flyttat hemifrån och skriver så här:
”Jag har precis flyttat hemifrån och är nyfiken på hur andra har det, speciellt du som har det så fint!! Kram Anna! Ps, ÄLSKAR DIN BLOGG!:D”

Tyckte det var jätteroliga frågor och delar gärna med mig.

”Hej! Jag har lite frågor som jag funderat över ett tag, men eftersom inte jag har någon blogg så kanske du kan svara på dessa antingen under denna kommentar, eller i ett blogg-inlägg?:)”

Min 1:a fråga är, bor ni i en 2:a eller 3:a?

Vi bor i en 3:a.

Hur många kvadrat är eran lägenhet på?
60 kvadrat med smart planlösning.

Bor ni på bottenplan eller högt upp?
Vi bor näst högst upp. Våning 4 av 5. Vi har en stor loftgång med utemöbler som används ofta på sommaren. Våran dörr står nästan alltid öppen så att Hiro (hunden) kan gå ut och titta.

Sminkar du dig varje dag?
Nej, det gör jag inte. Jag sminkar mig om jag skall ner på stan eller om jag skall bort. Andra gånger för att jag vill känna mig lite fin. Jag har inga problem att visa mig utomhus utan smink. Inte alls.


Hur ofta tvättar du ditt hår? Det är så fint!!
1 gång i veckan. Kanske 2. Anledningen till att jag gör det så sällan är för att mitt hår är ”vant” att tvättas så sällan och blir då heller inte fettigt så snabbt. Tvättar man håret varje dag vänjer man håret med det, plus att man tvättar bort fetter i hårbotten. Då producerar hårbotten nya fetter snabbt och håret blir fettigt på bara en dag.

En annan anledning är att det tar en hel timme att torka håret om det är blött. Jag har så mycket hår. Så drygt att föna, pausa, föna igen och ändå är det fuktigt om jag för in handen.

Sen ser det alltid så fint ut hos dig på alla dina kort, så jag undrar även: hur ofta dammsuger & torkar du golven? Hur ofta dammar du?
I dem här lägenheterna blir det dammigt på en gång. Torkar jag bordet så är det damigt inom en minut igen. Så jag dammsuger lite nästan varannan dag. Dammsugaren står därför framme i vardagsrummet för att den används så mycket. Dammar och torkar gör jag varje dag. I köket måste man ju torka rent varje dag tex. Sen torkar jag olika saker efter behov. Elementen, bakom elementen, lister, rör, tvättmaskinen, fönsterbrädorna, bokhyllan m.m. Jag vill inte bo smutsigt. För det är skillnad på stökigt och smutsigt ska du veta. Och smutsigt är inte okej. Smutsigt är om en strumpa legat i ett hörn och samlat damm i veckor, om det står tallrikar med torkad mat på golvet, och man har gamla bestick på nattduksbordet.

Torkar golven gör vi mer sällan.

Hur ofta skrubbar du toaletten, handfatet & duschen?
Efter behov. Luktar toan kiss så gör jag ju rent den. Ser jag torkat kiss på ringen (från när killar står och kissar) så gör jag rent. Duschen gör jag rent om den känns äcklig. Efter behov. Samma med handfatet. Jag kan ta och göra rent medans jag borstar tänderna. Det är ingen stor grej att ta en svamp och torka rent.

Ett tips om det luktar illa på toan och man inte fattar varför:

När vi flyttade in så luktade det konstigt på toan. Vi hade plastmatta på golvet då, inte klinker. Mamma lärde mig då att det kan vara ingrott kiss på golvet som man får skrubba bort. Många tänker ej på detta fast det är så enkelt. Så på med en massa medel och skrubba golvet kring toan och porslinet. Lovar, lukten blir bättre.

En annan anledning till dålig lukt är om avloppet i duschen är rengjort. Rengör var 3.e månad och verkligen diska vattenlåset rent, så hinner det aldrig bildas äckliga beläggningar och dålig lukt.


Fäller din hund mycket?
Nej. Jag tycker att korthåriga hundar fäller mer. Har inget hundhår på golvet som syns. Har jag svarta kläder och bär hunden mycket så kommer det ju hår på kläderna, men han hårar inte så där snuskigt mycket så det ligger hår överallt. Hiro får sova i våran säng och vara där hur mycket han vill. Så fräsch är han.

Bakar Biscotti

Har lagat korvgryta med rotfrukter till kvällsmat. Står nu och bakar biscotti. Gabriel har det bra i soffan=)


måndag 29 augusti 2011

Frågestund om allt som rör graviditetenNu tänkte jag ha min första frågestund ever! Det är så att jag har fått många frågor om min graviditet, så jag tänkte att det kunde vara roligt att svara på alla frågor i ett inlägg så alla kan ta del av mina svar.


Ni kan fråga exakt vad ni vill. Jag svarar på allt jag känner att jag vill svara på.

Jag kan även svara med bilder om en fråga tar upp hur något på mig ser ut.

Så kom igen. Fråga på!

Så gulligt så man smälter

Så gulligt så man smälter


Å vad jag har skrattat åt detta:

Jag skulle ta kort på nya overallen som jag skrev om tidigare idag. Då ville Hiro vara med i sängen. Vi gosade och han fick ligga i overallen. Sen skulle jag ta kort men då somnade han, I OVERALLEN! Det var så gulligt så jag smälte. Han bara låg där på rygg och sov. Hahaha. Fick väcka honom för den skulle ju av. Men han ta lite bilder innan.

På nedersta bilderna så har jag tagit bild så ni förstår vad jag menade med att den går att knäppa upp hela vägen så att det är lätt att klä på bebisen.

Gratis gravidpaket från "allt för föräldrar"

Idag fick jag hem ett gravidpaket från "allt för föräldrar". Om man nu kan kalla det för gravidpaket. Det var en tidning. När jag öppnade plasten så fann jag två saker som jag blev glad över. En check så att jag kan hämta ut en gratis body från kapphal. En check så att jag kan hämta ut två produketer från Hälsokraft. En olja som man kan smörja magen med när man är gravid och en handkräm som inte alls har att göra med graviditet. Det är väldigt lite i varje tub. Bara 10 ml så det är väl mer som ett prov...
Jag anmälde mig till paketet här: http://www.alltforforaldrar.se/gravidpaketet

Tittat på overall till "bebisen i magen"

Efter lunchen idag cyklade jag och syster till Barnshopen och tittade på en overall. Blev ingen på bilden, men blev en grå i mjukt material. Som man kan knäppa upp hela vägen och bara stoppa in ungen i, sen knäppa ihop.

Då tar jag fiskgratäng och en wallenbergare

Har ätit lunch. Mamma bjöd mig. När det är buffé kan jag inte riktigt bestämma mig vad jag vill ha, så då tar jag av allt. Här är det wallenbergare, potatis, brunsås, lingonsylt, pasta, baconsås, fiskgratäng, grönsaker.

söndag 28 augusti 2011

Igår kväll bakade jag och syster bröd. Det var ett väldigt enkelt recept som jag hittat i hemkunskapsboken från 6:an.4

Man behöver:

Vatten
Olja
Salt
Jäst
Mjöl
Äggula till pensling

Detta är ju saker man har hemma så det blir väldigt billigt.

Brödet blev succé så vi bakade 4 satser till ikväll.

Man kan ju köpa olika sorters mjöl och blanda bäst man vill. Testa lite. Jag skall göra det nån gång. Köpa olika sorters mjöl och ha i lite av det jag känner för.

Gravid vecka 23+0

Idag är det söndag och jag går in i en ny vecka, nämligen vecka 23. Det där + 0 är att det har gått 23 veckor och 0 dagar. Imorgon blir det + 1, alltså 23 veckor och en dag.
Skriver detta för det är ingen självklarhet för personer som inte är eller har varit gravida. Nu kan alla hänga med.

Magen växar massa nu. Vissa dagar spänner det så mycket så det gör ont.
Här har ni magen och mig idag:


Mat på stan

Ätit mat på stan med syster och Gabriel.